Pondelok: Deň, kedy sa nešpekuluje

Akcie, euro, komodity. Dnes sa tieto aktíva spamätávajú z minulotýždňových prepadov. Dnes sa nehovorí o Grexite (Grécko+Exit), páde eurozóny a gréckych drachmách. Čo viac dodať: Bez špekulácií sa hneď dýcha lepšie.

Tento umiernený stav priniesol čerstvý prieskum verejnej mienky v Grécku: Podľa neho by získali podporu strany, ktoré sú pro-európsky orientované. Politická strana Nová demokracia, ktorú vedie Antonis Samaras, by získala tesný náskok pred Tsiparasovou stranou Syriza.

Bude v Grécku proeurópska vláda?

Ak by sa proeurópskym politikom po voľbách podarilo utvoriť vládu, Gréci by sa vybrali cestou plnenia úsporného programu. Práve ten je podmienkou medzinárodných veriteľov (EÚ, ECB a MMF) pre udelenie ďalšej finančnej tranže. „Čokoľvek, čo zmierňuje grécke obavy, je pozitívne. Ľudia chcú len trošku oddychu“, opisuje dnešnú situáciu Adrian Slack z Bastion Capital´s.

K 15:00 si akciový index z Nemecka DAX30 pripisuje + 0,66 %, londýnsky FTSE 100 + 0,92 % a akciový index z Paríža CAC 40 +0,81 %. Rastú aj futures na americké indexy SAP 500  a Nasdaq. V zelených číslach sa nachádza aj zlato a striebro.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre