12 najúspešnejších ľudí z Wall Street – Chris Gardner

Príbeh tohto muža je dokonca sfilmovaný. Vo filme „Šťastie na dosah“ hrá jeho úlohu herec Will Smith. Poďme od začiatku – Gardner sa narodil v roku 1954 v americkom meste Milwaukee, štát Wisconsin. Ako dieťaťu sa mu nedostalo dobrých mužských vzorov: Otec mu po jeho narodení odišiel do Louisiane a nevlastný otec bol fyzicky hrubý k jeho matke i k súrodencom. Veľmi si ctil svoju matku, ktorá doňho vštiepila myšlienku, že viera v seba samého je kľúčom k dosiahnutiu čohokoľvek. Po strednej škole sa rozhodol po vzore svojho strýka nastúpiť do amerického námorníctva. Tu pôsobil 4 roky ako zdravotník.

Život pod prístreškom bezdomovca

V roku 1981 sa rozhodol pre maklérsku činnosť a opustil stabilné zamestnanie. Jeho sľubovaná pozícia sa však prepadla a tak Gardner zostal bez príjmu. Následne ho opustila žena. Nakoniec sa mu zázrakom podarilo dostať do vzdelávacieho programu maklérskej kancelárie Dean Witter. So svojím malým štipendiom nedokázal pokryť náklady na bývanie, a tak hľadal útočisko v prístreškoch pre bezdomovcov. Spolu so synom prespával kde sa len dalo, pod mostmi alebo v kanceláriách.

V roku 1982 svoj tréningový program dokončil a vydal sa cestou maloobchodného makléra, v snahe rozvíjať svoju knihu. Neskôr upútal šéfa Bear Stearns’s kancelárie v San Franciscu, ktorým  bol Gary Shemano. Shemano nevedel nič o situácii Gardnera. Navrhol mu, aby opustil Dean Witter a prešiel do Bear Stearns´s. „Nechceli sme najať absolventov s titulmi, ale ľudí, ktorí túžili byť bohatí“, opisuje s odstupom času Shemano. Gardner získal väčší príjem a nakoniec sa spolu so synom vymanil z pazúrov ulice.

Gardner Rich & Co

V roku 1987 v Chicagu založil maklérsku firmu Gardner Rich & Co. Začiatočným kapitálom bolo 10 000 dolárov a drevený stôl, ktorý slúžil ako rodinný stôl k večeri. Nakoniec svoj 75 %-ný podiel v spoločnosti predal v miliónovom obchode v roku 2006. Následne sa stal zakladateľom a riaditeľom Christopher Gardner International Holdings , so sídlom v New Yorku, San Franciscu a Chicagu.

Chris Gardner je veľkým filantropom a sponzoruje množstvo charitatívnych organizácií.

Čítaj viac v seriáli: Muži z Wall Street 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre