Buffettov čuch a výhoda, ktorú my nemáme

Kto sa aspoň z časti zaujíma o investície legendárneho investora Warrena Buffetta vie, že to, čo tento chlapík nakúpi, sa takmer vždy ukáže ako úrodná pôda.

50-miliardový kapitál jeho spoločnosti Berkshire Hathaway mu umožňuje obzerať sa po silných a stabilných korporátnych menách, ktoré sú medzi spotrebiteľmi číslom jedna.

Buffett dal už viackrát najavo, že ho zaujímajú hlavne tradičné a silné značky. Jeho posledné nákupy v tomto roku to plne potvrdzujú, keď svoje portfólio rozšíril o kečupy a omáčky Heinz, ktoré už azda pozná celý svet.

Aj keď existuje množstvo iných a najmä lacnejších kečupov, spotrebitelia vedia, že ak vsadia na Heinz, nesklamú sa. Poznáte to. Prídete do supermarketu, kde sa na vás vyvalia desiatky značiek. Ľudia sú unudení a príliš uponáhľaní na to, aby hodnotili a analyzovali množstvo výrobcov, preto volia niečo, čo je zárukou kvality. A tou Heinz či Buffettova obľúbená Coca Cola určite je.

Legendárnemu investorovi je táto lojálnosť klientov dobre známa, veď čo môže byť pre podnikové tržby lepším balzamom než lojálni a vracajúci sa zákazník.

Nemožno pochybovať o tom, že “veštec z Omahy” má na skvelé nákupy mimoriadne vycibrený čuch. Aj keď je Buffett z pohľadu investičných rád viac-menej tajnostkárom, neraz prezradil, že sa pri investíciach snaží predvídať, ako budú tieto značky a spoločnosti vyzerať o takých 10 až 20 rokov? Budú z nich ešte väčšie ryby ako sú dnes, alebo ich podiel na trhu bude klesať?!

Veľkú váhu Buffett vsádza hlavne na manažment firmy – aj keď má spoločnosť dobrú cenu a stabilné predaje, no vo vedení je niekto, kto mu jednoducho “nevonia”, na obchod ani nepomýšľa.

Keď požičiaš a dostaneš menej

K dobrému čuchu je ale potrebný nemalý objem kapitálu, ktorý si Buffett vzhľadom na silné meno jeho spoločnosti vie požičať veľmi lacno.

Ak o miliardy požiada Berkshire a nejaká sro-čka zo Slovenska, určite to bude o niečom úplne inom :) Dlhopisy, ktoré Buffettov holding vydáva, idú doslova na dračku. Svedčia o tom aj extrémne nízke úroky, ktoré Berkshire za čerstvo získané finančné prostriedky platí. Navyše, boli už prípady, kedy si Buffettova spoločnosť požičiavala za záporný úrok, čiže investori dostali vrátené menej než požičali.

Mnohí bádatelia, ktorí sa investíciami tohto investora dôkladne zaoberali zistili, že Berskshire pokukuje po málo volatilných akciách, ktoré vykazujú stabilné výnosy. Tie Buffett následne posilní napumpovaním lacného kapitálu z Berkshire. A to je výhoda silnej spoločnosti a zvučného mena na trhu – možnosť požičať si miliardy a neprerobiť!

Tak či onak, ak chcete byť úspešným obchodníkom s neomylným čuchom, musí vás to hlavne baviť. Veď ako raz povedal Buffett: “Musíte milovať to, čo robíte. Nepoznám lepšiu zábavu, ako hľadať niečo nové, čo obohatí portfólio Berkshire.”

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre