12 najúspešnejších ľudí z Wall Street – Glenn Dubin

Tentokrát hovoríme o spoluzakladateľovi a zároveň aj generálnom riaditeľovi hedžového fondu Highbridge Capital Management (9. miesto v rebríčku najväčších fondov), ktorým je Glenn Dubin. Glenn je synom  taxikára a nemocničnej správkyne. Narodil sa v roku 1957 v New Yorku. Študoval na Stony Brook University, ktorú zakončil s titulom ekonómie. Okrem iného bol členom futbalového a lakrosového tímu.

Miliardári z pieskoviska

Svoju finančnú kariéru začal v roku 1978, keď pracoval ako drobný akciový maklér pre  EF Hutton & Co. Neskôr sa v roku 1984 spojil so svojim kamarátom z detstva – Henry Swieca, s ktorým založil „fond fondov“.  Kto by to bol v tom čase povedal, že z týchto dvoch detí, ktoré sa spolu hrali na pieskovisku, budú o niekoľko rokov miliardári.

Ich fond fondov bol multi-manažérom portfólia viacerých hedžových fondov. V roku 1987, kedy sa celkový trh ponoril do 22 %-nej straty, títo dvaja chlapíci zaznamenali 65 %-nú návratnosť investícií. Ich povesť úspešných obchodníkov tak rástla. Napokon, v roku 1992 odštartovali vlastný fond Highbridge Capital Management, ktorého kapitál bol 32 miliónov dolárov (Highbridge – spoločnosť pomenovali podľa najstaršieho mosta v Manhattane).

Dvojica predala v roku 2004 kontrolný podiel banke JP Morgan Chase za 1,3 miliardy dolárov. Napriek tomu aj naďalej dohliadali na správu prostriedkov fondu.

Dubin je veľkým filantropom. Spoločne s ďaľšími dvoma založil nadáciu Robin Hood, ktorá vyčlenila viac ako miliardu dolárov na boj s chudobou v New Yorku. Nadácia tiež podporuje školy a množstvo iných programov.

Odhadovaná hodnota majetku  Glenna Dubina je 1,7 miliárd dolárov (Forbes).

Čítaj viac v seriáli: Muži z Wall Street

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre