12 najúspešnejších ľudí z Wall Street – Phil Falcone

Zakladateľ spoločnosti Harbinger Capital – Phil Falcone, ktorého čisté imanie má hodnotu 2.2 miliardy $, žije spolu so svojou manželkou v 27-izbovej vile v Upper East Side na Manhattane. Avšak jeho život hneď nesmeroval k velikánovi hedgových fondov.

Falcone je najmladší z deviatich detí. Vyrastal v malej chudobnej domácnosti v Chisholm- Minnesote. Jeho otec bol dozorca a jeho matka pracovala v továrni. “Nie každý, kto pracuje s hedgovými fondmi sa musel narodiť na 5. Avenue,” povedal Falcone. Falcone bol dokonca aj talentovaný hokejista. Podarilo sa mu získať štipendium na Harvarde a neskôr hral hokej na profesionálnej úrovni vo Švédsku. Po krátkom pobyte v profesionálnom hokeji, ktorý ukončil z dôvodu zranenia kolena, zavesil korčule na klinec a začal svoju kariéru na Wall Street ako koncipient obchodníka.

Raz si hore a raz dole….

Falcone založil spoločnosť Harbinger Capital v roku 2001. Spoločnosť sa preslávila už  v roku 2007, keď zarobila 11 miliárd $ na hypotékach. V tom istom roku tak spoločnosť zväčšila svoje imanie na 26 miliárd $. Od tej doby Falcone dosiahol rôzne výhry aj pády. Napríklad v roku 2008 stratil viac ako polovicu hodnoty spoločnosti. V roku 2009 dokázal skresať 42 % pokles na úroveň 12%. Táto strata bola do značnej miery výsledkom 19.5 % poklesu jeho investícii do nelikvidných aktív. Falcone vedie investičný tím spoločnosti, ktorá sa zameriava na získanie úverov, problémy so zadlžovaním, špekulatívnymi financiami a špeciálnymi príležitosťami na trhoch. Spoločnosť Harbinger Capital stratila v roku 2011okolo 47 %, predovšetkým vďaka svojim investíciám do spoločnosti Light Squared.

Zdieľať
Komentáre