Americký minister financií chváli zmeny čínskeho juanu

Tieto zmeny sú podľa neho veľmi dôležité. Čína spĺňa záväzok o rozšírení obchodného pásma meny v rámci stratégie rastu založeného na menšej závislosti od zahraničného dopytu. 14. apríla krajina ohlásila rozšírenie obchodného pásma juanu z 0,5 percenta na 1 percento, čo je prvé rozšírenie od roku 2007. Zároveň sa zvýšila kvóta pre cudzincov pri nákupe akcií a dlhopisov z 30 na 80 miliárd dolárov.

Juan oslabil o 0,01 percenta voči americkému doláru, a to na úroveň 6,3040. Ako je možné vidieť, juan sa po rozšírení obchodného pásma takmer nehýbe.

Vývoj jenu voči doláru

Dlhová kríza v Európe

Situácia sa zhoršuje po tom, čo vzrástli úroky z talianskych dlhopisov a španielske štátne dlhopisy sa priblížili na úroveň kedy Grécko, Portugalsko a Írsko žiadali o finančnú pomoc. Medzinárodný menový fond už navrhol navýšenie prostriedkov na hodnotu 380 miliárd, aby tak ochránil globálnu ekonomiku pred vplyvom dlhovej krízy v Európe. Americký minister financií vyzval ECB a ostatné európske fiškálne inštitúcie aby vydali jasný záväzok o finančnej pomoci krajinám, ktoré ju potrebujú aby si mohli požičiavať za primerané úroky na finančných trhoch.

 

Zdieľať
Komentáre