12 najúspešnejších ľudí z Wall Street – George Soros

Maďarský miliardár George Soros sa narodil v Budapešti, v židovskej rodine. Jeho otec bol spisovateľ. Kráľ hedgových fondov vyrastal v biede, počas vzostupu nacistického Nemecka. Presťahoval sa do Anglicka, kde študoval na London School of Economics. Jeho strýko mu zaplatil školné, pretože on si to nemohol dovoliť.

Pracoval v jednoduchých zamestnaniach, ako napríklad železničný vrátnik a čašník. Po dokončení štúdia začal pracovať pre banku Singer & Friedlander. V roku 1956 sa presťahoval do New Yorku, kde jeho kariéra nabrala veľký vzrast. Soros zarobil veľké zisky prostredníctvom investovania a menových špekulácií.

V roku 1969 založil svoj prvý offshore hedžový fond, ktorý rástol najmä vďaka špekuláciam. V roku 1970 založil spolu s investorom Jimom Rogerson fond Quantum, ktorý počas nasledujúcich desať rokov dosiahol výnos viac ako 4000 %.

Podľa časopisu Forbes sa Soros umiestnil na 35. mieste v zozname najbohatších ľudí sveta, s odhadovaným majetkom viac ako 14.2 miliárd dolárov.

Cez jeho menovú špekuláciu dostal prezývku “Muž, ktorý rozbil Bank of England”. O čo išlo? V roku 1992 stavil 10 miliárd libier na pád britskej libry. Profitoval tak z neochoty britskej centrálnej banky navýšiť úrokové sadzby. Odhaduje sa, že na tejto transakcií zarobil 1,1 mld. dolárov.

Soros je tiež veľký filantrop a podporuje rôzne organizácie po celom svete. Taktiež je autorom niekoľkých kníh o ekonomike a politike.

Zdieľať
Komentáre