V prípade Brexitu môže libra oslabiť o 20%, varuje Soros

Známy devízový obchodník a miliardár George Soros je presvedčený, že ak Veľká Británia opustí EÚ (tzv. Brexit), môže to spôsobiť prepad britskej libry aj o viac ako 20%.

Podľa Sorosa by tento pokles prekonal pád zo septembra 1992, kedy Británia opustila systém Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM) a libra následne oslabila o 15%.

Práve počas 16. septembra 1992, deň označovaný ako „Čierna streda“, zarobil Soros až 1,5 mld. dolárov vďaka tomu, že dlhší čas špekuloval na oslabenie britskej meny. Jeho fond Quantum Fund vtedy stavil na to, že libra je voči nemeckej marke nadhodnotená, keďže aj inflácia v Británii bola takmer 3x vyššia ako v Nemecku. Po márnych snahách udržať kurz vyššie čoskoro britská vláda opustila systém pevných kurzov ERM a libra išla strmhlav nadol, na čom Soros mimoriadne zbohatol.

„Očakávam, že teraz bude devalvácia libry väčšia a ničivejšia. Ak Briti zahlasujú za opustenie EÚ, je takmer isté, že kurz libry bude strmo klesať“, uviedol pre britský denník The Guardian známy investor.

Miliardár dodáva, že Brexit bude mať negatívny dopad na životnú úroveň Britov. „Chcem, aby ľudia ešte predtým, ako pôjdu k urnám vedeli, aké dôsledky bude mať vystúpenie z EÚ. Hlasovanie za opustenie EÚ prinesie Čierny piatok a bude mať vážne dôsledky pre obyčajných ľudí“, uvádza Soros.

Podľa Sorosa si príliš veľa ľudí myslí, že hlasovanie za opustenie EÚ nebude mať žiadny vplyv na ich osobnú finančnú situáciu. Ako ale dodáva, je to len ich zbožné želanie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre