Situácia v Číne je podobná USA v roku 2008, varuje Soros

Miliardár George Soros včera počas newyorskej akcie „Asia Society“ uviedol, že marcový rast čínskych úverov je varovným signálom, pretože to indikuje, koľko práce je potrebnej na zastavenie hospodárskeho spomalenia Číny.

Ako dodal, aktuálna situácia v Číne sa podobá situácii v Spojených štátoch v rokoch 2007-2008, tesne predtým, ako úverový trh skolaboval a vyvolal globálnu recesiu.

V marci sa tzv. celkové sociálne financovanie (TSF), ktoré je najširším ukazovateľom úverovania v Číne, zvýšilo až na 2,34 bilióna juanov, čo je druhý najväčší nárast v histórii. Rekordný nárast 3,425 bil. juanov bol pritom zaznamenaný v januári tohto roka.

Podľa agentúry Bloomberg Soros uviedol, že sa to desivo podobá tomu, čo sa stalo počas finančnej krízy v USA, ktorá bola taktiež poháňaná nadmerným rastom úverov. Zároveň dodal, že tento vývoj neskôr môže dosiahnuť bod zlomu, ako každý očakáva.

Soros tiež uviedol, že odliv kapitálu z Číny je čoraz častejším javom, ktorý rozprúdila anti-korupčná kampaň Pekingu. Práve tá robí mnohých ľudí nervóznymi, čoho dôsledkom je výber kapitálu z ekonomiky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre