Miliardár George Soros nakúpil akcie tejto americkej banky

George Soros
George Soros (Wikimedia)

Investičné fondy, ktoré spravujú aktíva v objeme viac ako 100 miliónov USD, musia americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) predkladať report 13F. V ňom každý štvrťrok ohlasujú zmeny v portfóliu.

Tieto reporty umožňujú nahliadnuť do investičných stratégií, ktoré využívajú niektorí z najväčších svetových investorov, vrátane finančníka a miliardára Georga Sorosa.

Zo správy 13F vyplýva, že jeho investičná spoločnosť Soros Fund Management predala celý svoj podiel v spoločnosti Arm Holdings (ARM), vývojárovi čipov, ktorého vlastní japonská spoločnosť SoftBank.

Okrem toho fond nakúpil 595 000 akcií spoločnosti KeyCorp (KEY), holdingovej spoločnosti banky KeyBank, ktoré majú podľa podania hodnotu 8,6 milióna USD.

KeyBank je americká regionálna banka so sídlom v Clevelande v štáte Ohio. Jej aktíva predstavujú približne 188 miliárd USD a prevádzkuje približne 1 000 pobočiek v 15 štátoch.

Z údajov Stockcircle vyplýva, že spoločnosť Soros Fund Management uskutočnila prvý obchod s KeyCorp už v prvom štvrťroku 2011. Odvtedy Soros viackrát obchodoval s akciami tejto spoločnosti.

Za predpokladu, že Soros túto pozíciu stále drží, mohol zatiaľ na svojom poslednom nákupe zarobiť približne 20 %. KeyCorp vykázala za štvrtý štvrťrok zisk 25 centov na akciu pri čistých úrokových výnosoch vo výške 928 miliónov USD, čím prekonala konsenzus spoločnosti FactSet, ktorý predpokladal zisk 23 centov na akciu a čisté úrokové výnosy vo výške 912,4 USD.

Chris Gorman, generálny riaditeľ banky, minulý mesiac uviedol, že “štvrtý štvrťrok je uzatvorením náročného roka pre celé odvetvie a pre spoločnosť Key”. “Hoci naše obchodné základy zostávajú počas celého roka pevné, uznávame, že naša súvaha na začiatku roka nebola dobre pripravená na rýchly rast úrokových sadzieb, ktorý nastal,” povedal Gorman.

Graf: Vývoj akcií spoločnosti KeyCorp

Zdroje: thestreet; seekingalpha.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre