Investovanie do diamantov: Špekulácie pre rok 2012

Viacerí odborníci každoročne doslova špekulujú nad tým, či môže diamant prekonať zlato. Výhľady pre obe aktíva pre rok 2012 sú priaznivé, no vo svojej podstate sa od seba diamanty a zlato na trhu dosť líšia a práve preto sa môžme baviť len o špekuláciách.

Na využitie zlata ľudia využívajú širokú škálu a jeho aktuálna hodnota je bežne dostupná. Analytici z Bloomberg odhadujú pre rok 2012, že hodnota žltého kovu porastie o 19 percent.

Investovanie do diamantov je obtiažne práve kvôli tomu, že je ťažké získať obraz o aktuálnej cene diamantového odvetvia. Hovorí o tom spoločnosť Bain and Company, ktorá vo svojej správe uvádza stabilný rastový trend asi 3 percentá ročne pre neopracované diamanty. Pre pohyb ceny diamantov je rozhodujúci dopyt a ponuka (veď ako inak).

So slovom dopyt sa často spája Ázia, to platí aj pri investovaní do diamantov. Do roku 2014 sa očakáva pravidelné zvyšovanie ázijského dopytu po diamantoch a to v hodnote 6 percent za rok. Väčšina diamantov putujúcich do Ázie nachádza uplatnenie pri výrobe šperkov. Ceny takýchto šperkov sa pohybujú paralelne s trhom luxusných tovarov.

Napriek čoraz väčšiemu dopytu zo strany Číny a Indie patrí prvenstvo v spotrebe diamantov stále USA.

xtb
Zdieľať
Komentáre