Čo majú spoločné Megaupload a YouTube?

Známy Megaupload, ktorý celosvetovo fungoval ako server na zdieľanie, avšak na základe hromadného porušovania autorských práv bol začiatkom tohto roka zrušený, si najal do svojho týmu advokátsku firmu Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan spolu s Andrewom Schapirom, ktorí v minulosti pomáhal dostávať z problémov známu službu YouTube. Právnik Megauploadu Ira Rothken uviedol, že Andrew Schapira je advokát, ktorý úspešne viedol obranu YouTube v spore so mediálnym gigantom Viacomom.

Schapira je súčasťou v Los Angeles založenej spoločnosti Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, ktorá je podľa Rothkena jednou z najlepších advokátskych kancelárii v USA. Samotný Ira Rothken je známy právnik Silicon Valley a muž, ktorý celosvetovo riadi obranu Megauploadu.

Klauzula “bezpečný prístav”

Spojené štáty tvrdia, že vedenie Megauploadu, vrátane jej zakladateľa Kima Dotcoma sa podieľalo na nelegálnej činnosti. Megaupload údajne umožňoval používateľom z celého sveta zdieľať pirátsky obsah, ako sú nelegálne vytvorené kópie filmov, televíznych relácii, hudby a ďalšieho obsahu prostredníctvom svojich serverov.  Americký predstavitelia uviedli, že služba tak spôsobila vlastníkom autorských práv škody za viac ako 500 miliónov dolárov a ide o najväčší vyšetrovaný prípad on-line pirátstva.

Megaupload obvinenia popiera a tvrdí, že jeho činnosť nebola nelegálna. Svoje tvrdenie obhajuje klauzulou známu pod názvom „bezpečný prístav“ zo zákona „Digital Millennium Copyright Act“. Tá je postavená tak, aby chránila poskytovateľov internetových služieb pred zodpovedaním sa za porušovanie autorských práv zo strán užívateľov.

Megaupload naznačil, že je pripravený brániť sa s pomocou tých najlepších právnikov. Členom ich advokátskeho týmu bol krátko aj právnik Robert Bennett, ktorý v minulosti zastupoval prezidenta Billa Clintona v jeho sexuálnom škandále.

Ďalší právnici spoločnosti Quinn Emanuel, ktorí budú brániť Megaupload sú Bill Burck a John Quinn – zakladateľ firmy, ktorý vyhral veľký súdny spor pre firmu Mattel v roku 2008.  Úspechy dosiahol aj v sporoch pre Genentech, či General Motors.

Rothken najal tiež ďalších právnikov z USA, Nového Zélandu, Hongkongu, Holandska a Nemecka na zastupovanie Megauploadu, zakladateľa Kima Dotcoma a šiestich ďalších manažérov spoločnosti.

Polícia zatkla Dotcoma na Novom Zélande v jeho dome 19. januára. Bol prepustený na kauciu a teraz čaká na rozhodovanie o vydaní do zahraničia, pretože americký predstavitelia chcú, aby bol súdený v USA.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre