Burger King opäť na akciovom trhu

Americký reťazec  fast foodových reštaurácií  Burger King uviedol, že plánuje začať verejné obchodovanie s akciami cez  londýnsku  spoločnosť Justice Holdings, ktorá sa zaoberá cennými papiermi. Udialo sa tak za  menej ako dva roky potom, čo spoločnosť  súhlasila, že jej súkromné ​​fondy prejdú do súkromia skupiny 3G Capital Management LLC. Tento rýchly predaj upozornil na zvýšenie zisku spoločnosti Burger King, ktorá prevádzkuje viac ako 12 000 svojich pobočiek (predovšetkým franchisingom) rýchleho občerstvenia po celom svete.

Hodnota Burger Kingu sa odhaduje na 8 miliárd $

Nový investor – Justice Holdings očakáva, že reťazec s rýchlym občerstvením by mal dosiahnuť  takmer dvojnásobný  zisk v tomto roku ako v roku 2010 a po prerobení svojho menu by mohol lepšie konkurovať McDonaldu  a Wendy Co. 3G Capital si ponechá 71 % akcií spoločnosti, zatiaľ čo Justice Holdings zaplatí asi 1.4 miliardy $ v hotovosti za 29 % podiel v spoločnosti. Finančný riaditeľ Burger Kingu – Daniel Schwartz povedal, že Justice Holdings ohodnotil Burger King na jeho podnikovú  hodnotu vo výške  8 miliárd $, čo zdvojnásobilo jeho ocenenie v októbri 2010, kedy spoločnosť  získala 3G Capital.

Zdá sa, že teraz je opäť ten správny čas pre Burger King  začať znovu obchodovať s akciami. „Náš nový investor nám pomôže maximalizovať  potenciál značky do budúcnosti,” povedal Schwartz. 3G Capital kúpila Burger King v septembri 2010 za $ 3.26 miliardy $. Približne 90 % jeho reštaurácií je vlastnených a prevádzkovaných nezávislými frančízantami.

Burger King a tí druhí

Ďalší „reťazec hamburgerov“ Wendy porazil Burger King a stal sa tak druhým najväčším reťazec om hamburgerov v Spojených štátoch v roku 2011. Kombinované príjmy Wendy a Burger Kingu boli niečo pod 5 miliard $ v minulom roku, zatiaľ čo celkové príjmy jeho najväčšieho konkurenta –  McDonald vzrástli o 12 % na 27 miliárd $. Spoločnosť Burger King očakáva sa, že sa dostane na zoznam newyorskej burzy v najbližších dvoch až troch mesiacoch.

 

Zdieľať
Komentáre