Zotavovanie japonskej ekonomiky? Pomalé!

Japonská priemyselná výroba vo februári nečakane klesla. Bolo možné badať známky podhodnotenia ekonomického oživenia v prvom štvrťroku, keď sa politici rozhodovali o prijatí ďalších stimulačných opatrení. Produkcia továrni skĺzla o 1.2 % v predchádzajúcom mesiaci, po dosiahnutí 1.9 % zisku v januári. Odhad v prieskume Bloomberg bol 1,3 %.

Miera nezamestnanosti klesla na 4.5 %, avšak  výška spotrebiteľských cien s výnimkou čerstvých potravín nečakane vzrástla o 0.1 %. Japonská banka sa dostala pod tlak skupiny zákonodarcov s cieľom posilnenia stimulačného úsilia, predajom krátkodobých dlhopisov za dlhodobé cenné papiere. Kým prvý zisk za päť mesiacov v spotrebiteľských cenách podnietil  posilnenie jenu, miera inflácie je naďalej vzdialená od 1 % – ného cieľa. “Na chvíľu budú musieť udržiavať ich zníženú pozíciu, aby pozdvihli ekonomiku“, uviedol Hiroshi Miyazaki- hlavný ekonóm Shinkin Asset Management v Tokiu. Mierny nárast cien by nebol pre Japonskú banku veľmi optimistický. Jen vzrástol o 0.2 % na 82.24 za dolár. Index Nikkei 225 klesol o 0.1 %.

Vsadenie na obnovu

Politickí činitelia počítajú s výdavkami na rekonštrukciu po minuloročnom zemetrasení a cunami a chcú tak pomôcť odrazeniu sa od poklesu v roku 2011. Hrubý domáci produkt sa môže  zvýšiť o 1.7 % v tomto štvrťroku po poklese 0.7 % za posledné tri mesiace minulého roka.

Slabý dopyt

Slabosť dopytu v Ázii a v Európe sťažuje export japonskej produkcie. Vývoz do Číny – najväčší trh Japonska, klesol o 14 % vo februári oproti predchádzajúcemu roku (ide už o piaty po sebe nasledujúci pokles). Komatsu Ltd najväčší predajca bagrov v Číne, zaznamenal vo februári pokles o 40 % oproti predchádzajúcemu roku.

Ide len o krátkodobé zhoršenie?!

Existujú náznaky, že prepad produkcie môže byť iba dočasný. Japonskí výrobcovia uviedli, že chcú zvýšiť výrobu o 2.6 % tento mesiac a 0.7 % v apríli. Mitsumaru Kumagai – hlavný ekonóm Daiwa Institute of Research v Tokiu povedal, že pokles bol sprevádzaný aj vďaka prerušeniu výroby v Thajsku v dôsledku záplav. Taktiež uviedol, že dáta boli skreslené kvôli priestupnému roku. „Oživenie japonskej ekonomiky bude aj naďalej rásť v prvej polovici tohto roka,” uviedol Shuichi Obata – hlavný ekonóm spoločnosti Nomura Securities. Rast výroby v marci a apríli by mal absorbovať pokles vo februári.

 

Zdieľať
Komentáre