Apple odhalil plány, kde minie desiatky miliárd

Apple uviedol, že využije svoje voľné finančné prostriedky, aby začal vyplácať dividendy pre svojich akcionárov a na spätný odkup svojich akcií. Technologický gigant oznámil, že vyplatí štvrťročnú dividendu vo výške 2,65 dolárov na akciu. S vyplácaním začne od júla tohto roku. Na spätný odkup akcií plánuje použiť 10 miliárd dolárov a začne s ním od nového fiškálneho roka, ktorý začína 30. septembra 2012.

Na konci minulého roka mala spoločnosť Apple k dispozícii 97,6 miliárd dolárov v hotovosti. Očakáva sa že v najbližších troch rokoch z toho použije 45 miliárd.

Apple bude vyplácať dividendu vôbec prvýkrát od roku 1995.

Časť peňazí plánuje spoločnosť použiť na veľké investície do svojho podnikania cez zvýšenie výdavkov na výskum a vývoj, akvizície, či na otvorenie nových obchodov a budovanie infraštruktúry. Ako uviedol generálny riaditeľ Tim Cook, viac sa však dozvieme až v budúcnosti.

Akcie Apple v posledných dňoch vzrástli na hodnotu 600 dolárov a firma sa tak stala najcennejšou spoločnosťou na svete, ktorej hodnota na akciovom trhu dosahuje viac ako 500 miliárd dolárov. Pred 10 rokmi sa pritom akcie Apple obchodovali na úrovni zhruba 10 dolárov.

Podľa informácii bbc.co.uk

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

tak vari vedia prečo to robia, myslím si však, že motivácia u zamestnancov takejto spoločnosti už na maxime je :)

Neviem preco, nerozumiem trosku tomu..Ved ich akcie sa aj bez ponuknutej dividendy krasne zdvihaju…Mohli radsej navysit mzdy zamestnancom a motivovat ich na maximum..

Nie, nie som zamestnancom Applu (aj ked bral by som :evilgrin: ) ale ta dividenda ma jednoducho neprijemne prekvapila, mozno to bol dobry tah avsak mne sa nezda