Zlato vs. platina: Tu a teraz

Štrajk v najväčšej svetovej platinovej bani nenechá cenu platiny chladnou. Tá by mala porásť, naopak zlato niektorí experti naďalej považujú za rizikovú investíciu.

Cena zlata sa pohybuje na úrovni 1,732.75 USD za trójsku uncu.  Podľa Commerzbanky zlato silne reaguje na pohyb amerického dolára ako i na správy o vyhliadkach svetovej ekonomiky. Táto situácia sa ani v blízkej dobe nemá meniť. “Zlato sa naďalej správa ako riziková investícia, než ako bezpečný prístav”, dodávajú analytici Commerzbanky.

Dnes sa cena platiny vyšplhala na hodnotu 1640 USD. Tá sa síce neudržala, v čase 17:30 bola na úrovni 1.627,50 USD. Napriek tomu predpovede odborníkov Commerzbanky hovoria o potenciále rastu ceny platiny v blízkej dobe. Podľa informácii Commerzbanky má baňa v Rustenburgu v pláne vyprodukovať zhruba 920 tisíc ton, predstavujúc 14 percent svetovej produkcie platiny.

Analytici z Commerzbanky vidia možný nárast ceny platiny vplyvom narastajúceho násilia a štrajkov v najväčšej svetovej platinovej bani. “Ak nedôjde k rýchlej dohode, môže to jasne podporiť  cenu platiny”, dodávajú odborníci Commerzbanky.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre