Saudská Arábia pýta za ropu viac!

Vždy, keď bol vo svete problém s ropou, západné krajiny našli riešenie. Volá sa Saudská Arábia.

Či už to bolo počas občianskej vojny v Lýbií alebo v terajšom prípade Iránu, Saudská Arábia bola ochotná tieto výpadky dodávok prekryť. Západný svet sa tak poistil pred prípadným rapídnym nárastom ceny ropy.

A je tomu aj v tomto roku: Vzhľadom na obavy z uzatvorenia Hormuzského prieplavu (viď nižšie) zo strany Iránu, ropný minister Saudskej Arábie, Ali Naim v televízií CNN sľúbil, že prípadne výpadky ropy  jeho krajina dodá. Toto rozhodnutie však môže vytvoriť odpor v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Hormuzský prieplav (zdroj: withfriendship.com)

 

Minister Naim tiež oznámil, že cieľová cena za barel ropy predstavuje 100 dolárov. Doteraz bola predstava o primeraných cenách pri Saudskej  Arábii na úrovni  75 USD/barel.  Naim tiež pre CNN povedal: „Ak by výrobcovia a spotrebitelia dokázali udržať cenu ropy v oblasti cca 100 dolárov za barel, bola by svetové hospodárstvo v oveľa lepšom stave ako teraz“. V súčasnosti stojí barel ropy WTI 100 USD a severomorský typ – BRENT sa obchoduje pri 111 USD.

Analytici sa teraz zamýšlajú, či Naim so 100 USD/barel myslel minimálnu alebo maximálnu možnú hranicu. Poradenská spoločnosť Petroleum Policy Intelligence pre Financial Times povedaly, že vo vnútri OPEC-u existuje dohoda, ktorá hovorí, že cena  100 dolárov za barel je potrebná k tomu, aby bolo možné udržať rozpočty členských krajín a získať peniaze na vývoj nových ropný zdrojov.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tak už to len vláčiť z tej Venezuely :D čo iné nám ostáva..Slovač sa predsa hrnie za zlavami..keď to Chávez dáva lacnejšie tak prečo nie :)