IN makro: Ďalšie zlepšenie spotrebiteľskej dôvery v USA

USA: ďalšie zlepšenie spotrebiteľskej dôvery
Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v decembri 64,5. Index pritom v novembri zaznamenal 56,0 a v októbri 40,9. Tento index sa skladá z hodnotenia súčasnej situácie a očakávaní spotrebiteľov.

Hodnotenie súčasnej situácie sa zlepšilo na 46,7 z predchádzajúcich 38,3. Hodnotenie očakávaní vzrástlo na 76,4 z predchádzajúcich 66,4. Spotrebiteľská dôvera v súčasnosti dosahuje hodnoty naposledy videné v apríli tohto roka.

Hodnotenie trhu práce vyšlo z prieskumu tiež lepšie. Podiel spotrebiteľov, ktorí tvrdili že sa  pracovné miesta hľadajú ľahko sa zvýšil na 6,7 % z predchádzajúcich 5,6 %. Podiel tých,ktorí tvrdili, že sa pracovné miesta hľadajú ťažko sa znížil na 41,8 % z predchádzajúcich 43,0 %.

Viac pracovných pozícií v najbližších mesiacoch očakáva 13,3 %, predtým 12,4 %. Menej pracovných pozícií očakáva 20,2 %, predtým 23,8 %. Podiel spotrebiteľov, ktorí očakávajú zvýšenie ich príjmov sa zlepšil na 17,1 % z predchádzajúcich 14,1 %.

USA: pokles cien domov prelomil očakávania


S & P / Case Shiller index cien domov klesol v októbri medziročne o 3,4 %, pričom v septembri klesol o 3,5 %. Agentúra Bloomberg očakávala pokles cien domov o 3,2 %. Najlepšie si ceny domov počínali v Detroite, kde oproti minulému roku vzrástli o 2,5 %.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre