Kuba rozširuje reformu voľného trhu

Kuba informuje, že rozširuje reformy trhu a otvára možnosť súkromného podnikania pre viaceré maloobchodné služby. Od 1. januára zamestnanci zahrňujúci tesárov, zámočníkov, fotografov a opravárov budú môcť podnikať ako samostatne zárobkovo činné osoby. Tiež budú môcť stanoviť svoje vlastné ceny. Pre štát budú musieť odvádzať dane a platiť prenájom priestorov.

Tieto opatrenia sú zatiaľ poslednými reformami zameranými na oživenie kubánskej socialistickej ekonomiky prostredníctvom podpory súkromného podnikania. Prezident Raúl Castro, ktorý prevzal moc od svojho brata Fidela  v roku 2008 vyhlásil, že zmeny predstavujú skôr snahu o aktualizáciu a nie o opustenie socialistického modelu. Jeho vláda chce dosiahnuť aby v neštátnom sektore pracovalo do roku 2016 až 40% pracovnej sily, v porovnaní s iba 10% v roku 2010.

Dramatické zmeny

Uvoľnenie obmedzenia súkromného podnikania prinieslo prepustenie veľkého počtu štátnych zamestnancov a desiatky tisíc podaných žiadostí o povolenie práce súkromníkov. Prvýkrát za celé desaťročia ľudia môžu nakupovať a predávať domy a autá, či dostávať súkromné podnikateľské úvery od bánk.

Začiatkom tohto roka už bolo povolené súkromné podnikanie v holičstvách, kaderníctvach a kozmetických salónoch. Ľudia tam teraz zarábajú sami pre seba a štátu odvádzajú dane, nájomné a sociálne poistenie. Oficiálne noviny komunistickej strany uviedli, že iniciatíva je teraz rozšírení na celý rad maloobchodných služieb vrátane obuvi, hodinárstiev, či opravárstiev elektroniky.

Prezident Castro hovorí, že program reforiem predstavuje dramatickú zmenu na Kube, ktorá bola takmer pol storočia centrálne plánovanou ekonomikou, kde takmer všetky činnosti riadil štát.

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre