IN makro: A čo na to makroekonomika…

Rast cien výrobcov v Nemecku oslabil

Federálny štatistický úrad v Nemecku (Destatis) uvádza, že index cien výrobcov (PPI) počas októbra v medziročnom porovnaní vzrástol o 5,3 %.

V septembri bolo medziročné tempo rastu na úrovni 5,5 %. V októbri medzimesačne index vzrástol o 0,2 % (v septembri 0,3 %).

Inflácia oslabuje aj v Kanade

Index spotrebiteľských cien (CPI) vzrástol počas októbra v medziročnom porovnaní o 2,9 %. V predchádzajúcom mesiaci zaznamenal index rast na úrovni 3,2 %. Pokles bol zapríčinený najmä znížením rastu cien pohonných hmôt.

Jadrová inflácia, ostro sledovaná centrálnou bankou pretože nezahrňuje niektoré volatilné položky, tiež oslabila na 2,1 % z predchádzajúcich 2,2 %.

Rast inflácie ale aj tak prelomil očakávania. Prognóza rátala s 2,8-percentným rastom pre celkovú infláciu a 1,9-percentným pre jadrovú.

V Kanade sa ešte stále očakáva pozitívny smer ekonomiky

Zmiešaný predstihový index dosiahol počas októbra 0,2 %, pričom v septembri dosiahol 0,1 %. Index je navrhnutý tak aby predvídal vývoj ekonomiky. Skladá sa z desiatich komponentov, ktoré sa týkajú zamestnanosti, výroby, nových objednávok, dôvery spotrebiteľov, bývania, cien akcií, peňažnej zásoby a úrokovej sadzby.

V USA zmiešaný index prekročil očakávania

Zmiešaný index dosiahol v októbri rast na úrovni 0,9 % (očakávania boli na 0,5 %). V septembri dosiahol 0,1-percentný rast a auguste 0,3-percentný rast.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať