EÚ začala krízové rokovania

Európsky lídri začali deň rokovaní s cieľom vyriešiť problém dlhovej krízy a udržať recesiu na uzde.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že verí, že lídri vymyslia plán k záchrane eura do stredy. Dohoda o rekapitalizácii bánk bola dosiahnutá už v sobotu.

Po rannom stretnutí zástupcov všetkých 27 štátov EÚ, budú v popoludňajších hodinách  prebiehať osobitné rokovania štátov Eurozóny. Ďalšie rokovania budú potom nasledovať v stredu. Pred ranným stretnutím grécky premiér George Papandreou vyzval Európu, aby konala „rázne a efektívne“ na riešení problémov. Súčasťou plánov má byť aj odpísanie ďaleko väčšej časti gréckeho dlhu ako bolo skôr plánované.

Predbežná dohoda ministrov financií počíta s tým, že banky získajú viac ako 100 miliárd eur nového kapitálu, aby sa chránili proti možným stratám zo strany zadlžených krajín. To je však podmienené širšej dohode, vrátane odpisu gréckeho dlhu.

Vysoko zadlžené Grécko je zachraňované už druhýkrát, teraz spolu s Írskom a Portugalskom. Eurozóna taktiež pracuje na treťom balíku pre Grécko, ako aj riešení, ako zachrániť oveľa väčšie ekonomiky ako Španielsko a Portugalsko, ktorých vývoj je takisto neistý.

Spracované podľa bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať