Medzi Nemeckom a Francúzskom to vrie

Na medzinárodnej scéne vystupuje nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy ako plne jednotná dvojica politikov.

Na stretnutí G20 tiež výborne spolupracovali nemecký a francúzsky minister financií.

Na prvý pohľad sa tak zdá, že Berlín a Paríž sú vždy rovnakého názoru.  Avšak v zákulisí spolupráce týchto dvoch mocností to riadne vrie. Francúzi majú pocit, že pri „duete“ Sarkozy, Merkelová, udáva čoraz silnejší tón nemecká kancelárka.

Finančný sektor Francúzska je urazený

Minulý týždeň sa francúzski bankári ohradili proti požiadavkám, rekapitalizovať svoje inštitúcie a tým  sa pripraviť na grécky dlh. Francúzske banky pripomínajú, že základom nepokojov na finančných trhoch nie sú európske banky, ale niektoré krajiny Eurozóny,  oznámilo združenie bánk FBF. Michel Perbereau, šéf francúzskej banky BNP Paribas tvrdí, že kapitálové navýšenie bánk bude na úkor akcionárov. „Prečo ich trestať, keď to nie je nutné!, hovorí Perbereau. A už vôbec nie vtedy, ked s tým nebude súhlasiť ani Deutsche Bank. Francúzsky finančný sektor sa  uráža, keď Angela Merkelová preň žiada viac kapitálu. Pritom sú nemecké banky na tom ešte horšie. Dôkazom môže byť nasledujúca štúdia investičnej banky Natixis:

„V najhoršom prípade, kedy by grécke dlhopisy stratili až 70 % svojej hodnoty, írske a portugalské 60 % a talianske a španielske až 80 %, Deutsche Bank a Commerzbank by koncom budúceho roka potrebovali až 7 miliárd eur dodatočného kapitálu. Francúzska banka Societe General, o ktorej sa časom negatívne špekulovalo, by potrebovala približne 2-3 miliardy eur dodatočného kapitálu.“

Sedem mesiacov pred prezidentskými voľbami  vo Francúzsku sedí Nicolas Sarkozy na dvoch stoličkách. Naj jednej strane chce ochrániť rating svojej krajiny na úrovni „AAA“, aby Francúzsko patrilo do elitného klubu spolu s Nemeckom. Na strane druhej musel presadiť nepopulárne reformy, ako zvýšenie dôchodkového veku, hovorí Claire Schaffnit-Chatterjee z Deutsche Bank Research.

Ako Schaffnit-Chatterjee dodáva, „obaja politici využívajú situáciu pre svoje vlastné politické účely. Navzájom sa potrebujú, ale ich názory sa líšia.“

Spracované podľa informácií zeit.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať