Summit EÚ bude rozhodujúci pre krízu v Eurozóne

Summit Európskej únie konajúci sa koncom tohto mesiaca odsúhlasí „rozhodné“ opatrenia na  riešenie dlhovej krízy v Eurozóne, uviedol to francúzsky minister financií. Summit prinesie „jasné odpovede“ povedal Francois Baroin na konci rokovaní medzi ministrami G20 v Paríži.

Uviedol, že centrálne banky budú bankám aj naďalej dodávať potrebnú likviditu. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že MMF musí mať dostatočné zdroje. Schôdza G20 prišla uprostred pokračujúcich obáv s dlhovými problémami v Eurozóne. USA sa zaujímali najmä o hrozby pre ich ekonomiku. Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok o kríze telefonicky hovorili. Šéfka MMF, Christine Lagardeová uviedla, že rozvíjajúce ekonomiky, ktorých rast pomohol podporiť svetovú ekonomiku v globálnej kríze začínajú byť ovplyvňované problémami v rozvinutých ekonomikách.

Nákaza

Medzi podrobnosti záchranného plánu o ktorom sa diskutovalo v Paríži patria väčšie odpisy gréckych dlhov než sa pôvodne očakávalo, oveľa silnejší európsky záchranný fond a rekapitalizácia bánk. Tento plán musí byť dokončený na budúci týždeň na summite EÚ v Bruseli.

Ministri G20 po stretnutí uviedli, že vítajú opatrenia na zvýšenie kapacity a flexibility EFSF. A vo vyhlásení dodávajú: „Tešíme sa na ďalšiu prácu s cieľom maximalizovať dosah EFSF, aby sa predišlo nákaze a výsledok zasadnutia Európskej rady 23. októbra musí rozhodne reagovať na súčasné výzvy v rámci komplexného plánu.“ EFSF bol použitý na financovanie záchranných balíčkov pre Írsko a Portugalsko, ale sú obavy, že nebude schopný zvládnuť prípadnú potrebu zachraňovať väčšie krajiny ako Španielsko a Talianska.

Ďalšou oblasťou na rokovaniach v Paríži bolo posilnenie Medzinárodného menového fondu. Rozvojové krajiny chcú jeho posilnenie, ale najmä USA sú proti tomu a chcú aby skôr Eurozóna podnikla viac akcií.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať