IN: Blúdiace ceny komodít

Doslova bludiskom by sa dala nazvať aktuálna situácia na komoditných trhoch. Nemyslí sa tým blúdenie komoditných investorov, ale cien, ktoré akoby hľadajú miesto pre dočasný odpočinok.

Padajúce ceny surovín, na ktoré tlačí hlavná téma Grécka, hľadajú nové dôvody pre svoj rast. Ropa sa vo včerajších ranných hodinách obchodovania začala prudko prepadať, čo opäť spôsobil strach z bankrotu Grécka. Podľa jedného z najnovších prieskumov až 67 % Grékov očakáva platobnú neschopnosť svojej krajiny. Správy o nedodržaní rozpočtového cieľa pre strach z  Grécka ešte viac prehĺbili. Cena za barel americkej ropy WTI i ropy  Brent tak skĺzla na nové minimá. 

K obratu na ropnom trhu došlo až v popoludní, kedy rastu cene dopomohlo vyjadrenia šéfa FED-u, Bena Bernankeho. Podľa jeho slov môže centrálna banka USA prikročiť k ďalším opatreniam a to v prípade, ak si to bude stav americkej ekonomiky vyžadovať. Cena ropy zobrala tento boj s vysokou nezamestnanosťou a slabým rastom ekonomiky pozitívne, keď svoje hlboké straty začala zmierňovať. Taktiež potešila ruská produkcia ropy, ktorá v septembri výrazne vzrástla.

Zlato neudržalo zisky

Opačný vývoj nastal pri zlate. Kým ráno jeho hodnota rástla, popoludní nazrelo k červeným číslám. Podľa expertov pri zlate momentálne nejestvuje výrazný dôvod pre jeho kúpu, nakoľko je stále nejasné,  či FED povolí menovú politiku. Navyše, svetovej ekonomike hrozí spomalenie, čo môže vyústiť do deflácie. Tým by zlato ako skrýš pred infláciou utrpelo. Na burze v New Yorku skončil žltý kov so stratou až 2,8 %, čo predstavuje pokles o 46 USD. Striebro stratilo 0,97 USD a uzavrelo na hodnote 29,82 USD.

Pod ťarchou dlhových problémov strácala aj pšenica a kukurica. Poklesu ceny kukurice dopomohla aj správa o zvýšení zásob v USA. Navýšená ponuka tak stlačila cenu tejto komodity. Podľa najnovších vyjadrení analytici banky Goldman Sachs očakávajú, že ceny komodít v budúcom roku posilnia až o 20 %. Podľa nich má byť hnacím motorom najmä dopyt rozvíjajúcich sa ekonomík.

Dušan Hruška

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať