Čo hovorí makroekonomika?

EÚ: Ekonomická nálada zhoršená

Luxembursko: Ekonomická nálada v EÚ sa v mesiaci september zhoršila. Štvrtok to oznámilo generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre ekonomiku a financie.

V Európskej únií (27 krajín) sa tak celkový index znížil na 94 bodov. Augustová hodnota bola 97,4 b. Zhoršenie sa prejavilo aj v Eurozóne. Index ekonomickej nálady  sa znížil z augustových 98,4 bodov na terajších 95 b. Index zahŕňa hodnotenie z priemyslu, stavebníctva, odvetvia služieb ako aj dôveru spotrebiteľov a rozvoj maloobchodu.

Ekonomika USA silnejšia:

USA: Hrubý domáci produkt USA v mesiacoch apríl až jún vzrástol na ročnej báze o 1,3%. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu v USA. Tento stav prekonal odhady o 0,3 %. V 1. štvrťroku rástla ekonomika USA len o 0,4 %.

Potešil aj trh práce

USA: Mierne uvoľnenie signalizuje aj trh práce. Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň výrazne znížil. V medzi-týždňovom porovnaní ide o 37 000 žiadostí menej. V prípade, ak by sa trh práce zhoršoval, Bernanke, predseda centrálnej banky FED vyslal varovný signál. Centrálna banka USA by tak mohla pokračovať v nekonvečných nástrojoch menovej politiky. Bernanke hovorí o aktuálnej nezamestnanosti ako o “národnej kríze”.

Nemecko: Počet ľudí bez práce klesol  

Nemecko: Počet nezamestnaných sa v mesiaci september znížil o 149 000. Celkový počet nezamestnaných tak klesol na 2,796 milióna. Podľa nemeckej agentúry pre prácu (BA) ide o 231 000 nezamestnaných menej ako pred rokom.

Taiwan sadzby nemenil

Taiwan: Taiwanská centrálna banka ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu bezo zmeny. Hlavná refinančná sadzba tak ostáva na úrovni 1,875 %. Rozhodnutie bolo odôvodnené krízou v Európe a v USA.

 Podľa informácií ariva.de, handelsblatt.com

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať