Nemecko: zverejnené indikátory ekonomiku netešia

Nálada v nemeckej ekonomike sa v mesiaci september znova ochladila. Index inštitútu IFO klesol z predošlých 108,7 bodov na aktuálnych 107,5 b. Analytici pritom očakávali pokles až na 106,6 b. Inštitút to oznámil v pondelok v Mníchove.

Už v mesiaci júl a august index výrazne poklesol, a to dôsledkom šíriacej sa dlhovej krízy a obáv zo spomalenia svetovej ekonomiky. Po troch poklesoch po sebe vidia ekonómia zmenu trendu hospodárskeho vývoja. Opýtaných 7000 manažérov  vidí situáciu v nasledujúcich šiestich mesiacoch horšie ako  terajší ekonomický stav. Indikátor očakávaní hospodárskeho rastu poklesol zo 100 bodov na 98 b, očakával sa pokles na 97,5 b. V minulých týždňoch klesol aj zverejnený index ZEW, a to na najnižšiu hodnotu od roku 2008. Veľa expertov sa tak obáva, že nemecká ekonomika v 4. kvartáli prvýkrát od krízového roku 2009 spomalí.

IFO index – medzinárodné uznávaný index, založený na prieskume 7000 spoločností z odvetvia stavebníctva, obchodu a priemyslu. Otázky prieskumu sú zamerané na zistenie aktuálnej situácie či prognóz jednotlivých spoločností do budúcnosti. Konečná hodnota sa získava ako rozdiel z odpovedí „Dobre“ alebo „Zle“.

ZEW index – vyhodnocovaný Centrom pre európsky ekonomický výskum (ZEW). Základom indexu je prieskum medzi 350 analytikmi a finančnými expertmi, ktorí hovoria o svojich odhadoch budúceho ekonomického vývoja.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať