Miliardový program Baracka Obamu

V Spojených štátoch začína ďalší horký spor o vládny rozpočet. Tento krát je situácia ľahšia a týka sa predovšetkým predvolebnej kampane.

Kým prezident USA,  Barack Obama vyhlásil pred kongresom miliardový program k podpore na pracovnom trhu, osobitný výbor demokratov a republikánov sa dohadoval o ušetrení 1,2 biliónov USD. Pre Obamu, poslancov či Spojené štáty ako celok ide o veľa! Prezident Obama musí preukázať svoje vodcovské schopnosti a opäť si pritiahnuť priazeň predvolebných prieskumov. Od spoločnej dohody delí kongres už len desať týždňov.

Prejav prezidenta Baracka Obamu by mala odvysielať najlepšia televízia v USA. Očakávaný je 300 miliardový balík na boj proti nezamestnaností. Jeho súčasťou sú najmä daňové úľavy pre strednú triedu a podnikateľské subjekty. Súčasný americký prezident musí tvrdo zabojovať pred nadchádzajúcimi voľbami. Podľa prieskumu NBC a „Wall Street Journal“ už demokrat nie je favoritom novembrových volieb v roku 2012.

Či sa Obamov plánovaný program prijme, spočíva v rozhodnutí kongresu. Tento miliardový výdavok však čelí zamietnutiu prevahou republikánov. Práve oni požadujú oživenie štátneho rozpočtu. Spor, ktorý sa odohral v lete medzi republikánmi a demokratmi  priviedol USA takmer na pokraj platobnej neschopnosti, na čo zareagovala ratingová agentúra Fitch znížením ratingu Spojených štátov.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať