Biely dom vidí hospodársky rast optimisticky

Americká ekonomika sa v tomto roku vyhne opätovnému pádu do recesie, a namiesto toho bude rásť o 1,7%, predpovedá Biely dom.

Údaje pochádzajú z revízie rozpočtu z polovice fiškálneho roka od úradu pre riadenie a rozpočet (OMB). Ukazujú, že Obamova administratíva očakáva, že ekonomika sa ku koncu roka zlepší. Zatiaľ, oficiálne údaje ukazujú, že ekonomika rástla iba o 0,4% v prvom štvrťroku a 1% v druhom. V predchádzajúcej OMB prognóze vo februári bola predpoveď, že americká ekonomika bude v tomto roku expandovať o 2,7%, to však bolo považované za veľmi nepresné.

Biely dom je ďaleko viac pesimistický pri znižovaní miery nezamestnanosti v USA. Oficiálna miera nezamestnanosti bola v júli 9,1%, a očakáva sa, že podobné budú aj augustové údaje, ktoré budú zverejnené už dnes. OMB uviedol, že miera nezamestnanosti by mohla koncom budúceho roka dosiahnuť 9%,v najlepšom prípade 8,2%. Pri budúcich prezidentských voľbách v novembri 2012, by mala byť problematika riešenia nezamestnanosti jednou z kľúčových otázok.

OMB uviedol, že americká ekonomika bola tento rok postihnutá vysokými cenami ropy, japonským zemetrasením, ktoré brzdilo dodávky pre amerických výrobcov, dlhovými problémami v Európskej únii, a dlhými politickými spormi pri zvyšovaní dlhového stropu krajiny.

Výsledkom je, že: “hospodársky rast a vytváranie pracovných miest nebolo také pozitívne a dostatočne silné, aby sa miera nezamestnanosti dostala na prijateľnú úroveň. Napriek tomu dodáva: “Aj napriek nedávnej neúspechom, správa očakáva, že rast ekonomiky prinesie v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zvyšovanie sadzieb.”

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať