Číne „chutia“ nemecké spoločnosti

Čína sa stále viac zaujíma o nemecké podniky. Peňažné prostriedky na akvizície existujú a “krach” na burze je najlepším momentom pre vstup do spoločnosti.

Len minulý týždeň sa čínska vláda cez Ministerstvo zahraničných vecí podieľala vo výške 3,04 % na spoločnosti Munich Re. Krátko na to sa čínsky výrobca PC, Lenovo podieľal so sumou 630 mil. euro na nemeckej spoločnosti Medion.

Chuť Číny po získaní podielu v nemeckých podnikoch je od zníženia ratingu USA intenzívnejšia. Miesto amerických dlhopisov tak ako investíciu uprednostňujú nemeckú ekonomiku. Posledný „krach“ na burze spravil nemecké koncerny lacnejšími a tým výhodnejšími pre akvizíciu čínskymi investormi.

Ako sa nedávno v jednom interview vyjadril riaditeľ Kolínskeho inštitútu pre nemeckú ekonomiku (IW), Michael Hüther, Čína má veľké devízové prebytky a  pre svoje „nákupné turné“ využíva nízky kurz.  Jochen Gleisberg, partner a riaditeľ China-Desks, vidí „chuť“ Číny v dvoch motívoch: Prvý je investičný, ktorý je základom pre vstup do Munich Re. Na druhej strane to sú investície so strategickým výhľadom, ako to bolo v prípade prevzatia spoločnosti Medion. Práve tu očakáva Gleisberg silný nárast.

V čínskych rukách sa nachádza aj strojárska spoločnosť Dürkop Adler z Bielefeld, spoločnosť Waldrich z Coburgu atď. Čína má v rukách aj vývojára a výrobcu zariadení pre veternú energiu, spoločnosť Vensys.

Predmetom hlavného záujmu Číny sú technológie a značky. Obľúbený ú aj dodávatelia pre automobilový priemysel. Hlavný podiel na zahraničných investíciách Číny majú vládne agentúry a štátne podniky (3 bilióny USD). Strach z amerických dlhopisov núti Činu rozložiť svoje investície do dlhopisov spoločností, krajín Eurozóny a podnikateľských investícií.

Nákupy Číny nemotivuje len bezpečnosť a výnosnosť. Čína má záujem o technológiu a renomované značky.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať