Historické minimum páru USD/CHF

Americký dolár dosiahol historické minimum voči švajčiarskemu franku a štvormesačné minimum voči japonskému jenu. Dopomohli k tomu hlavne obavy o stav verejných financií v USA a strach o zotavenie krajiny.

Dolár začal posilňovať voči franku aj jenu po zverejnení správy o navýšení limitu pre dlh krajiny.

Ale dolár svoje zisky nedokázal dlho udržať, pretože dohoda neobsahovala dostatočné výdavkové škrty pre uspokojenie agentúr. Na dolár je očakávaný zvýšený tlak v strednodobom aj dlhodobom horizonte.

Dopyt po franku aj jene zrýchlil po vyhlásení Inštitútu pre riadenie dodávok o nižšej aktivite výrobného sektora ako bola očakávaná.

K oslabeniu dolára dopomohli aj správy o slabšom ekonomickom raste, ktorí bude horší než sa očakáva. Švajčiarsky frank vzrástol voči doláru na rekordných 0,7729. Tiež dosiahol historické vrcholy voči euru a libre. Dolár klesol voči jenu na 76.29, čo je najnižšia úroveň od marca tohto roka, a len tesne nad historickým minimom 76,25.

Jen rýchlo ustúpil zo svojho maxima a klesol na 76,75 voči doláru, potom čo obchodníci nezaznamenali žiadnu intervenciu z Tokia.

Americký dolár ale našiel podporu v inom smere. Vzrástol o 0,8 %  na 1,4284 voči euru a tiež o 0,7 percenta na 1,6293 voči libre.

 

Zdroj. Ft.com, forexfactory.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať