Európske spoločnosti: Vyhliadky netešia

Obchodná perspektíva sa pod rastúcou dlhovou krízou a pod klesajúcim svetovým dopytom zhoršuje. Nemecký priemyselný gigant Siemens AG po prudkom poklese čistého zisku v poslednom štvrťroku varuje, že hospodársky rozmach stráca na dynamike. Francúzsky gigant Danone SA upozorňuje na rastúce ceny surovín, ktoré sa môžu premietnuť do zvýšenej inflácie. Danone zvýšilo svoj čistý zisk v prvom polroku o 2,7%. Zároveň očakáva, že sa mu v tomto roku zvýšia náklady o 6 – 9%. Tento rast nákladov plánuje kompenzovať zvýšením produktivity a zvýšením cien produktov.

Firemné výsledky ukazujú, že dopyt upadá, ceny surovín ostávajú vysoké a znižovanie nákladov má prednosť pred expanzívnymi plánmi. Firmy sa obávajú hlavne vývoja dlhovej krízy a kolísavých cien surovín. Podniky očakávajú spomalenie hospodárskeho rastu v druhom polroku 2011.

Podniky vyrábajúce spotrebný tovar patria k najviac zasiahnutým. Je to spôsobené najmä stupňujúcou sa cenovou vojnou v dôsledku prepadu dopytu. Veľmi im nepomáhajú ani zvyšujúce sa ceny surovín. Stagnácia predaja a zmenšujúce sa príjmy prichádzajú spolu s tvrdšími úverovými podmienkami.

Podniky a spotrebitelia eurozóny sú stále menej presvedčení o ich vyhliadkach. Výrobcovia v júli zaznamenali pokles zahraničných objednávok a spotrebitelia sa obávajú zhoršenia situácie na trhu práce. Aktivita v súkromnom sektore sa spomaľuje a v Británii prudký pokles spotrebiteľskej dôvery predznamenáva pokles maloobchodných tržieb.

Avšak nie každý sektor trpí. Nemecké automobilky ako sú Volkswagen, BMW a Daimler zaznamenávajú vysoké zisky ťahané dopytom v krajinách ako Čína, India a Brazília.

Ekonómovia teraz vedú debatu, či sa práve nachádzame na začiatku poklesu alebo sa jedná len o dočasné spomalenie.

Podľa informácií wsj.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať