Česka ekonomika a nemecký dopyt!

Česká ekonomika sa naďalej spamätáva razantným tempom, pričom ju podporuje predovšetkým robustný zahraničný dopyt, a to najmä z Nemecka. Vývoz naposledy vzrástol medziročne o 17 %. Sentiment spotrebiteľov a hospodárstva sa v poslednom čase mierne zlepšil – pozitívne znamenie pre rok 2011. Inflácia bola naposledy s nárastom 2 % za rok stabilná. Hoci to predstavuje hornú hranicu úrovne, o ktorú sa usiluje centrálna banka, v nasledujúcich mesiacoch by sa hlavná úroková sadzba nemala zvyšovať a už vôbec nie v prípade, že úrokové sadzby v Európe zostanú nízke.

Výnosy českých dlhopisov aj v decembri nasledovali všeobecný vývoj eurových benchmarkových dlhopisov (Nemecko) a v priebehu mesiaca boli vyššie. Česká koruna sa v decembri oproti euru relatívne výrazne znehodnotila po tom, čo bola v predchádzajúcich mesiacoch jednou z najsilnejších mien regiónu.

Český akciový trh ukončil rok s výrazným, vyše 10 %-ným kurzovým ziskom. Banky a surovinové akcie boli na čele rebríčka víťazov, kým tabakové a telekomunikačné tituly sa v porovnaní s celkovým trhom vyvíjali podpriemerne. S odstupom najvýraznejší kurzový zisk zaznamenal pravdepodobne s 33 % výrobca koksovateľného uhlia NWR. Akvizícia, ktorej sa akcionári obávali, pretože ju považovali za príliš drahú, sa neuskutočnila a katastrofálne povodne v Austrálii, ktorá je hlavným svetovým vývozcom koksovateľného uhlia, by mohli zmenšiť ponuku, a teda zvýšiť ceny.

Zdroj: rcm-international.com