Trend rastu cien obilnín má pokračovať!

Na otázku, či v roku 2011 nastane nová potravinová kríza znie táto odpoveď: Kríza je už tu a v roku 2011 sa môže ešte viac vyhrotiť.

Počet hladujúcich ľudí sa za posledných 15 rokov zvýšil z počtu 790 mil.  na 925 miliónov hľadajúcich. Celosvetovo dnes nemá zdravú výživu okolo dvoch miliárd ľudí. Trpia nedostatkom vitamínov a živných látok.

Od roka 2003 stúpajú ceny potravín z roka na rok, avšak s výnimkou roka 2009. V roku 2011 je pravdepodobné, že tento rastúci trend môže pokračovať. Medzinárodná rada pre obilniny (International Grais Concil) pre nasledujúci rok očakáva znížené globálne zásoby obilnín a to o 15 % menej celosvetových zásob ako v tomto roku.

Nervozita na trhoch sa preto naďalej stupňuje. Ceny potravín  a zlata vzrástli za rok 2010 o 24 %. Obilniny sú dnes považované za lukratívnu investíciu popri drahých kovoch. Zvýšená neistota pri bežných aktívach, ako sú dlhopisy či akcie tak pridáva na atraktivite komoditných trhov.

To, že je situácia neistá, hovorí aj pohľad na dôležitého exportéra obilnín, Ameriku. Spojené štáty americké museli tento rok zvýšiť svoj export o 30 %, a to z dôvodu silnejúceho trhového dopytu. Za problémom stojí neúroda v dôležitých exportných krajinách, ako je Kanada, Austrália a obmedzená ponuka východnej Európy.  Cenu kukurice, ako dôležitého krmiva, tlačia nahor rastúce ceny biopalív v USA.

Rok 2011 bude preto v každom prípade riskantný pre chudobné časti sveta. Taktiež nepatrné výkyvy počasia, ako boli napr. v Argentíne, či v Rusku môžu výrazne narušiť produkciu a tým pohnať ceny komodít nahor. Zvlášť vtedy, keď exportéri zareagujú obmedzením vývozu.

V súčasnosti stúpa dopyt po potravinách. Samotná Čína importovala za tento rok 7,5 milióna ton kukurice. Minulý rok tento objem predstavoval 1,5 milióna ton. Vysoký dopyt v krajine avšak nezostáva bez postihnutia cien. V Číne stúpli ceny potravín za tento rok o 11 %. Zvýšenie cien potravín je tak dvojnásobne vyššie ako všeobecná inflácia. „Potravinová inflácia“ je v Indii na úrovni 9 %. Trpí tým väčšina domácností s nižším príjmom, ktoré musia väčšiu časť svojho príjmu vydať na potraviny.  Stúpajúce ceny surovín vedú aj k rastu cien pôdy a vody.

Spracovanie podľa zeit.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať