Podnikateľská dôvera v Nemecku najvyššie od znovuzjednotenia

Nemecká podnikateľská dôvera dosiahla najvyššiu úroveň od znovuzjednotenia. Poskytuje tak ďalší dôkaz o silnom hospodárskom oživení v krajine.

Index podnikateľskej klímy Ifo sa vyšplhal na 109,3 bodu oproti 107,7 bodu minulý mesiac. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí čakali jej mierny pokles. Rozmach v krajine sa tak ukazuje čím ďalej silnejší.

Prieskum prichádza v čase, kedy Euro zasiahla írska dlhová kríza. Írska republika v súčasnosti rokuje s Európskou úniou a MMF a záchrannom balíku pre banky. Predpoklad hodnoty záchranného balíka je okolo 85 miliárd eur.

Uprostred nových finančných otrasoch na trhoch a vysokých štátnych dlhov v Eurozóne sa zdá byť Nemecko akýmsi „ostrovom šťastia“. Nemecko je tak momentálne motorom v Európe a zažíva silný rozmach, napriek tomu že ekonomiky jeho susedov stagnujú, alebo rastú oveľa pomalšie.

Prekvapivo dobrá nálada sa prejavila aj na nemeckom akciovom trhu. Vedúci DAX si tak mohol vynahradiť svoje straty z predchádzajúceho dňa a uzatvára so ziskom 1,77 percenta na 6823,8 bodu. Pre MDAX predstavoval dnešok rast o 1,98 percenta na 9356,39 bodov.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať