Uber sa pripája k indexu S&P 500. Čo to znamená?

Uber

Akcie spoločnosti Uber, ktorá prevádzkuje aplikáciu na zdieľanie jázd, sa pripravujú na svoj pondelkový debut v akciovom indexe S&P 500. „Som veľmi hrdý na tím Uberu za to, že sme zaradení do S&P 500,“ napísal generálny riaditeľ Dara Khosrowshahi na sieti X.

Vstup Uberu do indexu nie je veľkým prekvapením. Spoločnosť má hodnotu približne 127 miliárd dolárov, čo z nej robí najväčšiu americkú spoločnosť, ktorá v súčasnosti ešte v tomto benchmarku nie je.

Podľa výkonného riaditeľa má Uber za sebou dobrý rok. Ako píše portál CNN, spoločnosť dosiahla regulačné výhry v USA aj v Spojenom kráľovstve, vykázala vysoké štvrťročné zisky a rekordný počet prepravených osôb. To všetko dopomohlo k tomu, že akcie spoločnosti v roku 2023 vzrástli o 150 %.

Pritom to nie je tak dávno, čo sa spoločnosť pohybovala na tenkom ľade. Jej vedenie čelilo kritike a mestá a taxikárske odbory bojovali za zablokovanie jej služieb. Spoločnosť bola stratová a jej akcie v roku 2022 stratili približne 52 %.

Čo to vôbec pre Uber znamená, že bude súčasťou veľkého akciového benchmarku? Firma musí splniť rôzne kritériá, aby bola zaradená do indexu, čo poukazuje na jej rastúci vplyv a postavenie na trhu. Navyše, dôchodkové účty mnohých ľudí sú viazané na fondy, ktoré kopírujú index S&P 500, takže keď sa spoločnosť ako Uber pripojí k indexu, tieto fondy a portfóliá automaticky nakúpia jej akcie, čo môže viesť k zvýšeniu ceny akcií.

Od 4. decembra, kedy spoločnosť S&P Dow Jones Indices prvýkrát oznámila, že Uber bude pridaný do referenčného indexu, akcie Uberu už posilnili približne o 10 %. Akcie sa teraz nachádzajú tesne pod svojím historickým maximom, ktoré dosiahli pred takmer dvoma rokmi vo februári 2021.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre