75%-ný prepad na akciovom trhu? Nič nereálne!

Kto sa stretol s menom Albert Edwards iste vie, že tento ekonóm banky Société Générale sa veľmi rád podelí so svojimi extra-pesimistickými prognózami.

Edwardsov zamestnávateľ sa rozhodol, že preverí jeho predpoveď, v ktorej nedávno predpovedal zrútenie amerického akciového trhu zo svojich maxím až o 75%. Záver výskumného tímu? Nie je to tak nereálne, potvrdil šéf výskumného oddelenia Andrew Lapthorne.

Ako uvádza, v súčasnosti sa verejnosť na Edwardsove predpovede pozerá ako na nereálne a bizarné, no z nášho pohľadu to nie je nerozumné. Avizovaný masívny výpredaj by nastal, ak by sa akcie vrátili k ich dlhodobému priemernému oceneniu meraného pomerom pomer price-to-earnings (P/E). Pre USA by to bol návrat zo súčasných 30,8 na 14,7.

Albert Edwards

Aj keď je takýto scenár málo pravdepodobný, Lapthorne podotýka, že úlohou riadenia rizík je myslieť na nemysliteľné a dôkladne otestovať svoje predpoklady s tým, že zvážime aj najhorší možný scenár.

Banka pripúšťa, že Edwardsove predpovede sú mimo prúd (čo pripúšťa aj samotný ekonóm), no je dobre mať ich na pozore a vnímať ich.

Edwards je presvedčený, že dlhodobý medvedí trh je na dosah ruky. Za jednu z hlavných príčin považuje extrémne uvoľnenú menovú politiku, ktorá len v malej miere stimulovala hospodársky rast a namiesto toho vyniesla ceny globálnych aktív do stratosféry.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre