20 rokov sledovali amerických milionárov. Tu je 7 hlavných zistení

V roku 1996 prišla na svet jedna z najlepších kníh o peniazoch vôbec – Váš sused je milionár. Autori T. J. Stanley a W. D. Danko v nej zhrnuli zistenia na základe 20-ročného skúmania správania amerických milionárov. Počas tejto analýzy si všímali naozaj všetko – čo títo ľudia robia, do čoho investujú, na čom jazdia či akým spôsobom vlastne zbohatli.

Ich kniha je komplexným súhrnom tajomstiev amerických milionárov a v tomto príspevku vám z nej prinášame 7 zaujímavých lekcií.

1. Príjem nerovná sa bohatstvo

Aj keď domácnosti s vyššími príjmami majú oveľa väčšiu šancu dosiahnuť finančnú nezávislosť, hlavným princípom bohatstva je vedieť časť z týchto príjmov nielen ušetriť, ale aj re-investovať. Autori knihy tvrdia, že milionári, ktorých analyzovali, v priemere reinvestovali 20% svojich príjmov.

Aj Donald Trump, miliardár a dnes aj prezident USA často zdôrazňoval, že kým chudobní len šetria, bohatí reinvestujú. Iba tak sa dá nadobudnúť bohatstvo – mať vysoké príjmy a byť finančne slobodný nie je to isté.

2. Nezabúdajú na rozpočet

Ďalším dôležitým poznatkom, ktorý vyplýva z pozorovania bohatých je, že drvivá väčšina milionárov má rozpočet.

Ešte predtým, než vôbec začnú vytvárať výdavky, veľkú časť príjmov zainvestujú. Chudobní to robia presne opačne, takže sa nemožno čudovať, že sa nevedia pohnúť z miesta.

Ako píšu autori: “Človeku sa oveľa jednoduchšie rozpočtuje, ak si predstaví dlhodobé výhody tohto kroku.”

Čítaj tiež: 7 dôvodov, prečo ste stále nešťastní a bez peňazí!

3. Dokonale sledujú svoje výdavky

Len malá časť tých, čo majú vysoké príjmy vedia, kde vznikajú ich výdavky. Ako píšu autori, milionári vedia presne, koľko prostriedkov minú na jedlo, oblečenie či strechu nad hlavou.

Svoje výdavky majú pevne pod kontrolou, čo je z pohľadu budovania bohatstva veľmi dôležité.

4. Presne vedia, kam smerujú oni a ich peniaze

Milionári na rozdiel ľudí s vysokými príjmami majú jasne zadefinované denné, týždenné či ročné ciele. Presne vedia, čo chcú dosiahnuť a za aký čas to chcú dosiahnuť.

Ako Stanley a Danko uvádzajú, existuje silná závislosť medzi investičným plánovaním hromadením bohatstva.

5. Efektívne využívajú svoj čas

Ak milionári rozpočtujú alebo si robia prehľad cieľov, venujú tomu dostatočné množstvo času. Taktiež pri vyhodnocovaní investícií si dávajú záležať, aby mali k dispozícií dostatočné množstvo času na ich správne posúdenie.

Ako títo milionári tvrdia, čo sa týka prerozdelenia ich času, vždy uprednostňujú manažment svojich aktív pred ďalšími aktivitami.

6. Nemusia sa ukazovať pred ostatnými

Jeden z prieskumov ukázal, že obľúbeným autom medzi milionármi je Toyota. Títo ľudia sa nepotrebujú ukazovať pred ostatnými v superšportiakoch. Aj keď dosiahli bohatstvo, naďalej zostávajú finančne disciplinovaní.

Okrem toho žijú v skromných domoch. Ako z knihy vyplýva, 97% z nich má stále ten istý dom, v ktorom bývajú už desaťročia. Navyše, ich susedmi sú ľudia s priemernými príjmami, čo nie je náhoda – ak totiž človek žije v exkluzívnej lokalite s drahými domami, bude nútený míňať viac, čiže mu menej zostane.

7. Veľmi dobre poznajú hodnotu pomeru PRÁCA/ŽIVOT

Výskum autorov potvrdil, že bohatí ľudia nie sú otrokmi ich biznisu. Až dve tretiny z milionárov sa práci venuje menej ako 55 hodín týždenne. Kým chudobní sa až príliš nadrú za peniaze, bohatí nechávajú peniaze pracovať pre seba.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre