V čom sa bohatí líšia od chudobných? Tu je 11 rozdielov!

V správaní, spôsobe života a návykoch bohatých a chudobných ľudí nájdeme mnoho rozdielov. Či už je to prístup k peniazom, výchove detí alebo vzdelaniu, medzi bohatými a chudobnými existuje nemálo odlišností.

V tomto príspevku sme vypichli 11 najväčších rozdielov, ktoré sú jasnou hranicou medzi chudobou a bohatstvom!

1. Začnime vzdelaním. Bohatí na rozdiel od chudobných dobre vedia, že formálne vzdelanie človeku zabezpečí ohraničený príjem, no nikdy nie bohatstvo.

Ako už povedal známy motivačný rečník Jim Rohn, cestou k skutočnému bohatstvu je samovzdelávanie. Aj keď mnohí boháči nemajú vysoké školy, učia sa viac než študenti. Zdokonaľujú sa vo svojej oblasti, učia sa novým veciam a nadobúdajú finančnú gramotnosť. Naopak, mnoho priemerných ľudí sa prestať učilo, keďže došlo k záveru, že už toho vedia dosť!

2. Bohatí ľudia si doprajú luxus ako poslední, zatiaľ čo chudobní ľudia a stredná vrstva ho majú tendenciu kupovať ako prví. Tieto slová Roberta Kiyosakiho nám krásne vystihujú druhú odlišnosť medzi bohatým a priemerným človekom.

Pre lepšie pochopenie si stačí uviesť príklad: bežný mladý človek dnes vychodí školu, zamestná sa a po druhej – tretej výplate si kupuje obrovský televízor či auto na leasing. Presne to je uvažovanie chudobných. Bohatí svoje zdroje najprv reinvestujú a vytvárajú si pasívne príjmy. Luxus kupujú ako poslední, keď ho zaplatia ich tvrdo-pracujúce a rozumne zainvestované peniaze.

Čítaj tiež: 10 investičných lekcií od tých najlepších v histórii!

3. Tretím rozdielom je vnímanie peňazí.“Ten je taký a taký, pretože má toľko peňazí. Ja by som toľko nechcel, pretože peniaze sú zlé a podobne.“  Presne takéto reči okolo seba hádžu chudobní ľudia, ktorí v peniazoch vidia len papieriky, na ktoré sa musia nadrieť.

Pohľad bohatých je úplne opačný: Tí peniaze považujú za oslobodzovací prostriedok a neboja sa nahlas povedať, že s peniazmi sa im žije lepšie. Pre nich sú akýmsi šiestym zmyslom, vďaka ktorému využijú ostatných 5!

4. Rozdiel číslo 4 znie: chudobní sa trápia všetkými možnými zbytočnosťami, bohatých zaujíma len to svoje. Chudobní vedia rozprávaním o problémoch susedov, známych či niekoho z televízie zabiť nespočetne veľa času.

Foto: freedigitalphotos.net

Trápia sa zbytočnosťami, dokonca aj takými, ktoré sa pravdepodobne nikdy nestanú. Bohatí sa naopak bavia iba o dôležitých veciach, ktoré ich posúvajú vpred a pomáhajú im pri budovaní bohatstva.

5. Ďalšou odlišnosťou medzi bohatými a chudobnými je tá, že kým chudobní hľadajú prácu, bohatí hľadajú pasívne príjmy.

Ale pozor, neznamená to, že nepracujú. Práve naopak: väčšina boháčov pracuje od skorého rána do neskorého večera, avšak s tým rozdielom, že svoju energiu vkladajú do budovania biznisov, sietí a pasívnych príjmov. Takže kým chudobní pracujú pre peniaze, bohatí nechávajú peniaze pracovať pre seba.

6. Bohatí snívajú, chudobní sa držia pri zemi. Je to už tak, že priemerní ľudia sa pridŕžajú svojich nízkych očakávaní – síce im veľa neprinesú, za to ich však nesklamú a „nepopália sa“.  Pre bohatých je istota cudzie slovo. Majú vysoké ambície až výzvy, s ktorými nakoniec dobýjajú svet!

7. Chudobní privolávajú minulosť. Bohatí sú hladní po budúcnosti. „Ach tie staré časy, keby sa tak opäť vrátili.“ Tak takéto niečo môžete počuť len od priemerných ľudí, pretože bohatí dobre vedia, že tie najlepšie dni nie sú za nimi, ale pred nimi. Neboja sa staviť na myšlienku schovanú v budúcnosti a ísť si pevne za ňou.

TV

8. Bohatí si neprajnosť doslova vyžadujú, pretože ich poháňa. Priemerní sa jej boja, pretože ich zráža k zemi.

Či už je to Donald Trump, Robert Kiyosaki alebo najbohatšia žena sveta Liliane Bettencourt, každý z nich sa nad neprajnosťou druhých usmeje, pretože kritizovanie a závisť je to, čo ich posúva vpred.

9. Chudobní majú veľký televízor, bohatí majú veľkú knižnicu. Tento nesmrteľný výrok z úst Jima Rohna nám krásne hovorí, ako svoj čas využíva stredná trieda a ako bohatí ľudia.

Kým chudobní si kupujú bulvárne časopisy, pozerajú primitívne televízne relácie a upriamujú sa na nepodstatné veci, bohatí vsádzajú na osobnostný rozvoj a zdokonaľujú sa v oblasti, v ktorej pôsobia.

10. Kým priemerní ľudia dúfajú a vyčkávajú, že v lotérii padne ich číslo, bohatí nečakajú a riešia problémy. Takže kým chudobní ľudia sa spoliehajú na to, že ich finančnú situáciu zlepší vláda, nadpozemská sila alebo výhra v lotérii, bohatí sa spoliehajú sami na seba. A to je obrovský rozdiel!

11. Bohatí sa od chudobných líšia aj vo výchove detí. Kým chudobní svoje ratolesti učia, ako prežiť, bohatí ich “programujú” na to, ako zbohatnúť. Dobre vedia, že čím skôr ich deti podstatu bohatstva pochopia, tým skôr a viac sa o jeho budovanie budú snažiť.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre