Keď východ Ázie zarmúti svetové akcie

Aj tak sa dá opísať dnešný smútok akcií. K 17:00 sú akciové indexy z Wall Street v miernych stratách, nemecký benchmark DAX 30 si odpisuje niečo cez jedno percento.

Ako už naznačuje nadpis tohto príspevku, nepriaznivú náladu na trhoch vyvolali vŕzgajúce hospodárske vyhliadky krajín východnej Ázie. Svetová banka odhaduje, že tohtoročný hospodársky rast ekonomík východnej Ázie bude najslabší za posledných 11 rokov.

Prečo tratia aj akcie v USA či Európe je pochopiteľné: „Ak spomaľujú ekonomiky Ázie, predovšetkým tá čínska, ovplyvní to aj hospodársku situáciu USA“, vysvetľuje jeden z burzových maklérov. Nie je to ale jediný negatívny impulz, ktorý sa dnes postaral o červené akciové kurzy.

Pod dnešné straty sa podpisuje aj chudobný objem obchodov. Zdá sa, že investori sú opatrní, keďže čakajú, čo nové prinesie dnešné zasadnutie ministrov financií krajín eurozóny. Tí dnes v Luxembursku diskutujú o úsporných snahách Španielska a taktiež užšej bankovej spolupráci. Zajtra cestuje Angela Merkelová do Atén a v utorok bude rokovať španielsky premiér Mariano Rajoy s francúzskym prezidentom Hollande-om.

Nepriaznivú náladu nezlepšilo ani Nemecko, ktorého júlová výroba poklesla o 0,5 %. Napriek tomu ide o lepší výsledok než odhad analytikov, ktorí očakávali pokles výroby o 0,6 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre