Prečo je Stephen Elop hlavným favoritom na šéfa Microsoftu?

Po tom, čo v pondelok Microsoft oznámil prevzatie mobilného podnikania Nokie, sa technologická ako aj finančná verejnosť začala zaoberať otázkou, či výkonný riaditeľ Nokie Stephen Elop nebude náhradou za odchádzajúceho Stevea Ballmera, súčasného šéfa Microsoftu.

Ballmer už predtým avizoval, že v priebehu tohto roka chce odísť, avšak nie skôr, kým Microsoftu nepomôže nájsť nového výkonného riaditeľa (CEO).

„Aj keď nepoznáme veľa jasných kandidátov na post šéfa Microsoftu, Elop ním určite je“, uviedol Jason Hiner, šéfredaktor blogu  TechRepublic.

Ako mnohí odborníci tvrdia, výhodou 48-ročného Elopa je, že Microsoft dobre pozná, keďže tu pracoval už v minulosti. Aj keď červené čísla Nokie si verejnosť môže vysvetľovať ako jeho zlyhanie, pravdou je, že ako kormidelník fínskej firmy preukázal množstvo manažérskych schopností, ohromnú dávku nasadenia a odvahy.

Mnohí ho chvália za jeho pohotový prístup k zmenám a odvahu pri prijímaní tvrdých rozhodnutí. „Ľudia chcú v Microsofte vidieť dramatickú zmenu. Tento muž dobre rozumie, čo sa s Microsoftom deje a tvárou v tvár veľkým výzvam vie prijať radikálne rozhodnutia. Je to silná kombinácia“, hovorí Kevin Walkush, analytik firmy Investment Management Jensen, ktorá drží akcie Microsoftu.

Je pravdou, že Elop si od nejedného odborníka vypočul pochvalu za promptné uvedenie produktov na trh a eliminovanie zbytočných vedľajších procesov. 

„Je to príjemný chlapík, všetci ho mali radi“, charakterizoval Elopa jeden z bývalých zamestnancov Nokie. Ako tento nemenovaný pracovník tvrdí, Elop sa drží nohami na zemi a odpovie na všetky e-maily. Podobne sa o ňom vyjadril aj Paul Murphy z Microsoftu: „Videl som ho komunikovať so zákazníkmi a musím povedať, že to s nimi vie aj v ťažkých situáciách.“

Keď sa Elop v roku 2010 stal prvým ne-fínskym šéfom Nokie, bolo to ako príchod čerstvého vzduchu. Okrem toho, že firemnej kultúre Nokie dodal potrebnú rýchlosť a rozhodnosť, vycibril aj jej zmysel pre požiadavky zákazníkov a partnerov.

A presne takýto prísun čerstvého vzduchu by mnohí privítali aj v Microsofte. Či to však bude on, kto na poste CEO vystrieda Ballmera, je ešte otázne!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre