5 vecí, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Ostro kritizované nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB) sa ukázali ako mimoriadne ziskové. Ako ECB vo štvrtok oznámila, na prvom kole nákupu dlhopisov zarobila 1,1 miliardy €, pričom len grécke dlhopisy jej priniesli 555 mil. €. ECB tak medziročne navýšila svoju ziskovosť o 1,89 mld. € na 2,16 miliárd €.

2. Čínsky akciový index Shanghai Composite Index si vo štvrtkovom obchodovaní odpísal až tri percentá, čo bol jeho najväčší denný pokles od novembra 2011. V stratách pokračovali aj európske burzy. Medzi “najčervenejšie” patrili komoditné a bankové akcie.

3. Kompozitný index PMI (zahŕňa výrobu aj sektor služieb) pre eurozónu vo februári poklesol z predchádzajúcich 48,6 b. na 47,3 bodov. Index sa tak naďalej nachádza pod úrovňou 50 bodov, ktorá je predelom medzi expanziou a recesiou. Indikátor je založený na prieskume manažérov krajín eurozóny, ktorí pôsobia vo výrobnom odvetví a taktiež odvetví služieb.

4. Zoštátnená banka Dexia vo štvrtok v Bruseli avizovala, že v roku 2012 vykázala stratu 2,9 mld. €. Dôvodom boli vyššie náklady na refinancovanie a mohutné odpisy, ktoré spôsobila skutočnosť, aktivity v Turecku či Luxembursku museli byť odpredané za nižšiu ako účtovnú hodnotu.

5. Okrem Francúzska, ktoré si dnes požičalo 8 miliárd €, pričom úrok išiel mierne nahor, sa dnes na trhu refinancovalo aj Španielsko. Španieli si prostredníctvom štvrtkovej aukcie požičali 4,2 miliardy €, čo je viac než krajina pôvodne plánovala. Pozitívom tiež je, že úroky sa v porovnaní s predošlou aukciou znížili, takže krajina sa refinancovala za výhodnejších podmienok.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Foto: MPD01605 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre