Francúzsko si dnes požičalo 8 miliárd €. Pozrite sa na úrok!

Druhá najväčšia ekonomika eurozóny, Francúzsko si prostredníctvom dnešnej aukcie dlhopisov požičalo takmer 8 miliárd €, čo je zhodné so stanoveným cieľom vlády. Aj keď bol dopyt po štátnych bondoch silný, investori si zapýtali vyšší úrok než v aukcii predtým.

Ako dnes oznámila agentúra pre správu francúzskeho dlhu, pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2018 výnosnosť vyskočila na 1,12 %. Keď si to porovnáme s januárovou aukciou, ide o nárast o 6 bázických bodov.

Okrem 5-ročných dlhopisov krajina emitovala aj dvoj a štvorročné dlhopisy. Pri nich však porovnanie výnosnosti nemá význam, nakoľko sa posledné aukcie s touto splatnosťou konali už veľmi dávno.

Francúzsky prezident Hollande sa tento týždeň vyjadril, že je zrejmé, že hospodársky rast jeho krajiny tento rok nedosiahne cielených 0,8 %.

Predpokladá sa, že rast hrubého domáceho produktu Francúzska tento rok nebude lepší než 0,2 – 0,3 %. Pravdou však je, že dlhopisy Francúzska zostávajú pre investorov aj naďalej príťažlivé, nakoľko sa krajina snaží riešiť  štrukturálne nedostatky v ekonomike.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre