Berlusconi: Za to, že škrtáme, sa poďakujme Nemecku

Podľa bývalého talianskeho premiéra, Silvia Berlusconiho, by eurozóna bez Nemecka nebola vôbec tragédiou. Práve naopak, vidí to ako jedno z dvoch riešení súčasných europroblémov. Ako Talian tvrdí, Nemecko bolo vždy „hegemónny štát“ a nie solidárna krajina.

K väčšej solidárnosti Nemecka už dlhšie vyzýva hviezdny investor George Soros. „Žiadna únia nemôže existovať bez transferov, politických či ekonomických. Nemci sa musia rozhodnúť, či euro chcú alebo nechcú. Ak áno, musia pristúpiť k transferom, ak nie, mali by vystúpiť“, necháva sa počuť slávny investor.

Štátny dlh sa nedá znížiť úsporami, jedine zvýšením HDP krajiny, tvrdí Berlusconi.

Nemecký strach pred riešením?!

Ako druhú možnosť vyvliecť sa z krízy vidí Berlusconi politiku ECB, ktorá by podľa neho mala poskytovať neobmedzenú ponuku peňazí, rovnako ako to robí centrálna banka v Spojených štátoch. Ako však dodáva, tomuto riešeniu bráni nemecký strach pred infláciou. Z toho vyplýva, že len Nemecko je zodpovedné za to, že Európa prechádza drastickými škrtmi v rozpočtoch. Tým sa vytvára prostredie plné neistoty a strachu, ktoré nás ochudobňuje a buduje krízu bez konca.

Je to práve Berlusconi, ktorý sám bojoval proti pravidlám tvrdých úspor. Talian tvrdí, že štátny dlh sa nedá znížiť úsporami, ale jedine zvýšením hrubého domáceho produktu krajiny.

Vysvetlivky

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=true]

[accordion title=”Čo je inflácia”]

O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb. Za jedno euro sa dá toho kúpiť menej ako v minulosti, čo znamená, že euro má menšiu hodnotu. Pri meraní inflácie sa  zohľadňujú všetky tovary a služby, ktoré domácnosti spotrebúvajú. Ide o predmety bežnej spotreby (benzín, chlieb..), predmety dlhodobej spotreby (oblečenie, elektronika..) a služby (poistenie, kaderník …).

[/accordion]

[accordion title=”Čo je HDP?”]

Hrubý domáci produkt, v skratke HDP zahŕňa:

  1. Spotrebné výdavky domácností (krátkodobé, dlhodobé statky, služby),
  2. Investície súkromných spoločností (fixné investície do výstavby, rast zásob atď..)
  3. Treťou časťou sú vládne výdavky na nákup tovarov a služieb
  4. Saldo obchodnej bilancie, čo hodnota vývozu – hodnota dovozu

[/accordion]

[/accordions]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

myslim ze nieco na tom bude…USA si nikdy neskrta a vsetko riesia cez FED..my mame problem a riesime ho vytvaranim dalsich problemov