Nvidia predbehla Apple a stala sa druhou najhodnotnejšou spoločnosťou na svete

CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)
CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Akcie spoločnosti Nvidia (NVDA) v stredu vzrástli o 5,16 % na 1 224,40 USD, čím sa trhová hodnota amerického vývojára čipov prvýkrát dostala nad 3 bilióny USD.

Nvidia tak predbehla Apple a stala sa druhou najväčšou spoločnosťou na svete podľa trhovej hodnoty. Na prvom mieste je Microsoft s trhovou kapitalizáciou 3,15 bilióna USD.

Nvidia, ktorá sa stala symbolom boomu umelej inteligencie, žne úspech za úspechom. Jej kvartálne výsledky prekonali vysoko nastavené odhady Wall Street a jej akcie sa za  posledných päť rokov zvýšili o viac ako 3 224 %.

Výrobca iPhonov Apple bol prvou americkou spoločnosťou, ktorá v januári 2022 počas obchodovania v rámci dňa dosiahla trhovú hodnotu 3 bilióny USD. Microsoft tento míľnik pokoril v januári tohto roka.

Vo februári tohto roka trhová hodnota Nvidie prekročila úroveň 2 bilióny dolárov, takže trvalo iba 3 mesiace, kým jej hodnota vzrástla nad 3 bilióny dolárov.

V máji ohlásené kvartálne výsledky za prvý štvrťrok ukázali, že dopyt po drahých a výkonných grafických procesoroch (GPU) spoločnosti nevykazuje žiadne známky spomalenia. Nvidia vykázala celkové tržby vo výške 26 miliárd USD, čo je viac ako trojnásobok tržieb dosiahnutých pred rokom. Zároveň uviedla, že v aktuálnom štvrťroku vykáže tržby vo výške približne 28 miliárd USD.

Medzi zákazníkov Nvidie patria obri ako Google, Microsoft, Meta, Amazon či OpenAI, ktorí od nej nakupujú grafické procesory za miliardy dolárov.

Graf: Vývoj akcií Nvidia za posledný mesiac

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre