Je väčší ako ekonomika Francúzska. Microsoft dosiahol hodnotu viac ako 3 bilióny dolárov

Americký technologický obor Microsoft sa počas stredajšieho obchodovania stal druhou spoločnosťou v histórii, ktorej trhová hodnota pokorila hranicu 3 bilióny dolárov. Akcie softvérovej spoločnosti (MSFT) naďalej ťažia najmä z rozmachu umelej inteligencie.

Pre porovnanie, trhová hodnota Microsoftu je teraz väčšia ako hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska. Akcie spoločnosti v stredu vzrástli o takmer 1,5 % na približne 405 USD za akciu, čím prekročili trhovú kapitalizáciu 3 bilióny USD. Microsoft sa tak po Apple stal druhou firmou sveta, ktorej sa podarilo pokoriť tento míľnik.

Od začiatku tohto roka akcie Microsoftu vzrástli o viac ako 7 % a minulý rok získali približne 40 %. Spôsobilo to najmä nadšenie investorov z umelej inteligencie. Generálny riaditeľ spoločnosti Satya Nadella v roku 2023 investoval do AI niekoľko miliárd dolárov vrátane komercializácie a pridania nástrojov AI, ako je chatbot ChatGPT, do svojho balíka produktov a to ešte skôr ako konkurencia.

Microsoft je súčasťou takzvanej „veľkolepej sedmičky“, čo je skupina akcií, do ktorej patria Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta a Tesla. Práve tie v posledných týždňoch takmer samé vytiahli trhy na nové maximá. Samotné akcie Microsoftu tvoria 7,3 % akciového indexu S&P 500. Spolu má týchto sedem akcií trhovú kapitalizáciu väčšiu ako celý akciový trh ktorejkoľvek krajiny okrem Spojených štátov.

Graf: Vývoj akcií Microsoftu (MSFT) za posledný rok

Zdroje: cnn; tradingview;

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre