Ďalší zázračný liek na chudnutie? Gigant Novo Nordisk uzavrel dohodu za 600 miliónov dolárov

Ozempic (Foto: Flickr)

Spoločnosť Novo Nordisk, ktorá stojí za farmaceutickými hitmi ako je Ozempic a Wegovy, chce pokračovať v rozbehnutom tempe. Firma vo štvrtok oznámila, že zaplatí americkej biotechnologickej spoločnosti Metaphore Biotechnologies až 600 miliónov USD za to, že jej pomôže s vývojom nových liekov na obezitu.

Spoločnosť Metaphore vznikla v roku 2021 z biotechnologického inkubátora Flagship Pioneering a na vývoj nových liekov využíva strojové učenie v snahe napodobniť interakcie medzi molekulami.

Spoločnosť Novo Nordisk, ktorá sa stala najhodnotnejšou európskou spoločnosťou a jednou z najhodnotnejších firiem na svete, bola so svojimi liekmi na chudnutie taká úspešná, že sama o sebe citeľne prispieva k ekonomickému rastu svojho rodného Dánska.

Napriek nedostatku týchto liekov v dôsledku obrovského dopytu firma Novo Nordisk minulý týždeň oznámila investorom, že zvyšuje svoje očakávania predaja a zisku na tento rok na základe silného štvrťroka, v ktorom dosiahla čistý zisk 3,6 miliardy USD pri tržbách 9,4 miliardy USD.

Obezita sa stáva celosvetovým problémom, keďže ňou trpí viac ako 800 miliónov dospelých ľudí. Farmaceutické firmy sa preto snažia prísť s účinnými a trvalými liekmi na liečbu tohto ochorenia.

Zdroje: qz.com; bloomberg.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre