Wall Street sa vytešuje z projekcií Fedu. Akcie dosiahli rekordné maximá

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE

Obavy Wall Street, že Federálny rezervný systém (Fed) v dôsledku neutíchajúcej inflácie podnikne menej ako tri zníženia sadzieb v tomto roku, sa nenaplnili. Fed v stredu podľa očakávaní ponechal úrokové sadzby na rovnakej úrovni v pásme 5,25 % – 5,50 % a zároveň naznačil, že do konca tohto roka plánuje tri zníženia. Súčasná úroveň sadzieb je najvyššia za viac ako 23 rokov.

Ako vyplýva z bodového grafu Fedu, ktorý tvoria členovia menového výboru FOMC, predstavitelia centrálnej banky očakávajú tri zníženia o štvrť percentuálneho bodu do konca roka 2024. Pre rok 2025 členovia FOMC očakávajú tri zníženia, čo je o jedno menej, ako uvádzala decembrová projekcia.

Výbor vidí ďalšie tri zníženia v roku 2026 a potom ďalšie dve v nasledujúcom období, až kým sa sadzba federálnych fondov neusadí na úrovni okolo 2,6 % – tú predstavitelia Fedu považujú za “neutrálnu sadzbu”, ktorá nie je ani stimulačná, ani reštriktívna.

„Domnievame sa, že naša sadzba je pravdepodobne na svojom vrchole pre tento cyklus a pokiaľ sa ekonomika bude vyvíjať všeobecne podľa očakávaní, bude pravdepodobne vhodné začať v určitom okamihu tohto roka znižovať reštriktívnu politiku,“ povedal na svojej tlačovej konferencii šéf Fedu Jerome Powell.

Americké akcie sa po rozhodnutí Fedu vybrali nahor a uzavreli na rekordných maximách. Akciový index S&P 500 vzrástol o 0,8 % a prvýkrát v histórii uzavrel nad úrovňou 5200 bodov, keď dosiahol 5 224,61. Index Dow Jones posilnil o 1 % a uzavrel na rekordnej hodnote 39 511. Technologický index Nasdaq Composite vzrástol o viac ako 1 % na rekordných 16 369 bodov.

Zdroje: cnbc.com; finance.yahoo.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre