Investor Grantham: mánia okolo AI je bublina, pripomína mi to šialenstvo z roku 1929

Jeremy Grantham
Jeremy Grantham

Britský investor Jeremy Grantham tvrdí, že americké akcie sú masívne nadhodnotené a pripravené na pád, pretože mánia okolo umelej inteligencie je bublina, ktorá spľasne. Finančník si tiež myslí, že vzdorovitá americká ekonomika smeruje k problémom. Grantham je spoluzakladateľom a hlavným investičným mágom spoločnosti GMO Capital.

Od začiatku minulého roka vzrástol akciový index S&P 500 o 30 % a dosiahol rekordné maximá, no Grantham upozorňuje, že tu nikdy nebol taký trvalý býčí trend s takým pozadím ako dnes. Uviedol to na konferencii Exchange v Miami.

Plná zamestnanosť a Shillerov pomer ceny k zisku na úrovni 33 (hodnota v horných 2 % historického rozpätia tohto ukazovateľa) podľa neho prakticky zaručujú, že akcie budú v nasledujúcich rokoch dosahovať slabšie výsledky.

Finančník sa vyjadril, že boom na akciovom trhu mu pripomína šialenstvo, ktoré predchádzalo krachu na Wall Street v roku 1929 a následnej Veľkej hospodárskej kríze. Prirovnáva to tiež k ekonomickej implózii v Japonsku v roku 1990 a spľasnutiu dot-com bubliny na prelome tohto storočia.

Grantham už na začiatku roka 2022 varoval pred “superbublinou” v oblasti viacerých aktív. Príchod ChatGPT v zime toho roku však podnietil boom umelej inteligencie a vystrelil nahor ceny akcií spoločností Nvidia, Microsoft, Alphabet a ďalších technologických firiem z “veľkolepej sedmičky“.

Investorský veterán hovorí, že očakáva transformáciu s príchodom umelej inteligencie, ale varoval, že to potrvá dlho. Myslí si, že súčasný rozruch je prehnaný a skončí sa bolestivo. Okrem toho vytkol spoločnostiam, že sa ponáhľajú s nákupom mikročipov pre svoje AI projekty, a to aj vtedy, keď „nevedia, na čo budú čipy používať“.

Grantham si v priebehu desaťročí vyslúžil prezývku „veštec z Wall Street“, keďže úspešne predpovedal nielen dot-com bublinu, ale aj finančnú krízu v roku 2008 či prasknutie bubliny v roku 2021. Treba však zdôrazniť, že americké akcie aj ekonomika už niekoľko rokov vzdorujú jeho predpovediam o krachoch.

Zdroj: markets.businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre