Sklamané akcie. Dow Jones po vyhláseniach Fedu stratil viac ako 300 bodov

Federálny rezervný systém (Fed) v stredu ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni v pásme 5,25 – 5,50 %,  čo znamená, že sadzby v USA zostávajú na 23-ročnom maxime.

Od marca 2022 Fed zvýšil sadzby 11-krát s cieľom znížiť rekordne vysokú infláciu. Odvtedy sa ale rast cenovej hladiny zmiernil a inflácia sa priblížila k 2-percentnému cieľu centrálnej banky. To znamená, že Fed by mal znížiť sadzby v roku 2024, čo minulý mesiac predpovedali aj samotní predstavitelia, no najnovšie vyhlásenia stlmili očakávania, že by k prvému zníženiu sadzieb došlo už na marcovom zasadnutí.

„Menový výbor neočakáva, že by bolo vhodné znížiť cieľové pásmo sadzby federálnych fondov, kým nenadobudne väčšiu dôveru, že sa inflácia udržateľne posúva smerom k 2 %,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Predseda Fedu Jerome Powell tento postoj zdôraznil na tlačovej konferencii, keď povedal, že menový výbor musí pred rozhodnutím o znížení sadzieb získať väčšiu dôveru, že sa inflácia udržateľne blíži k dvom percentám. „Domnievame sa, že v tomto cykle sprísňovania sú sadzby pravdepodobne na svojom vrchole,“ povedal šéf Fedu. Dodal, že takmer všetci v 19-člennom výbore FOMC sú za zníženie sadzieb v roku 2024, ale je nepravdepodobné, že by tento krok prišiel na marcovom zasadnutí. „Nemyslím si, že je pravdepodobné, že výbor do marcového zasadnutia dosiahne takú úroveň dôvery, aby marec určil ako čas na znižovanie sadzieb,“ uviedol na tlačovej konferencii predseda Fedu.

„Powellove poznámky posilňujú náš dlhodobý názor, že Fed začne znižovať sadzby v máji,“ napísal hlavný ekonóm EY Gregory Daco v poznámke pre investorov.

Akcie na Wall Street reagovali prudkým poklesom. Akciový index Dow Jones klesol o 317 bodov alebo 0,82 % a uzavrel na 38 150,30. Širší akciový benchmark S&P 500 oslabil o 1,61 % na 4 845,65 a technologický Nasdaq Composite sa prepadol o 2,23 % a uzavrel na 15 164,01.

Zdroje: cnbc; cnn

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre