Investovanie aj trading výhodnejšie ako kedykoľvek predtým: Saxo Bank výrazne znižuje a ruší niektoré poplatky, aby investori mohli dosahovať ešte vyššie výnosy

Saxo, líder v online obchodovaní a investíciách, oznámil výrazné zníženie poplatkov pre investorov. Týka sa to aj slovenského trhu. Táto pozitívna úprava umožní aj bežným investorom získať pri obchodovaní s akciami rovnaké podmienky, aké mali doteraz len investori a obchodníci VIP úrovne. Zmeny sa najviac dotknú obchodovania s akciami, ale naprázdno neodídu ani investori do ETF, ETP, kótovaných opcií či futures.

Hlavné zmeny v poplatkoch Saxo k 15.1.2024

  • Minimálny transakčný poplatok pri obchodovaní s americkými akciami klesne z doterajších 5 na 1 USD, resp. 0,05-0,08% v závislosti od úrovne účtu. Výhodnejšie to bude aj v prípade európskych cenných papierov, či akciových opcií. Tu poplatky zlacneli v priemere o tretinu.
  • Zrušené sú aj poplatky za neaktivitu na účte investora, či za úschovu cenných papierov (v prípade, že si klient aktivuje službu požičiavania cenných papierov).
  • Poplatok za menovú konverziu sa zjednocuje a výrazne znižuje na polovicu doterajších najnižších úrovní a to na 0,25%. Pre menších investorov táto zmena znamená zníženie až o dve tretiny.
  • Saxo má minimálnu výšku vkladu stanovenú na úrovni nuly. To znamená, že investovať prostredníctvom profesionálnej platformy Saxo Bank sa dá začať už aj s pár eurami.

Prečo je dôležité investovať s nízkymi nákladmi? Aj zdanlivo malé poplatky môžu totiž časom výrazne znížiť hodnotu investičného portfólia. „Napríklad pri dlhodobom investovaní do akcií vám 1% poplatok predĺži čas odchodu do „akciového dôchodku“ o 4 roky. Alebo 2% ročný poplatok v priebehu 30 rokov môže zredukovať potenciálnu hodnotu portfólia o viac ako polovicu. Funguje tu zložený účinok poplatkov na dlhodobú návratnosť investícií a každý dolár zaplatený na poplatkoch je dolár, ktorý nevynáša. Preto môže výber investičných možností s nižšími poplatkami výrazne posilniť dlhodobý rast portfólia investora,“ vysvetľuje Štefan Végh, regionálny riaditeľ Saxo Bank pre CEE.

Okrem nižších poplatkov získavajú aj menší investori prístup k profesionálnym platformám a službám Saxo Bank. „Keďže sme prekročili míľnik 1 milión klientov a 100 miliárd USD v klientskych aktívach v globálnom meradle, tento rozsah nám umožňuje výrazne znížiť poplatky s pozitívnym dopadom na našich klientov, ktorí do nás vkladajú dôveru. Nižšie náklady následne zvyšujú potenciálne zisky investorov,“ hovorí CEO pražskej pobočky Saxo Bank.  Dodáva, že ide o dôležitý strategický krok, ktorý zrovnoprávňuje investorov a ďalej zvyšuje náskok Saxo pred konkurenciou.

Viac informácií o zmenách cien nájdete tu.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre